UPDATE/VIDEO: Prezența la urne, peste media pe țară în Caraș-Severin!

Toate secțiile de votare din județ s-au deschis azi dimineață la ora 7.00, așa cum era programat, fără ca în Caraș-Severin să apară probleme. Polițiștii și jandarmii sunt în alertă pe tot parcursul zilei, să intervină în cazul în care sunt sesizate incidente.

UPDATE, 23.00 – 32,16 la sută este procentul final în ce privește prezența la urne la nivel național. În Caraș-Severin, 33,17 la sută dintre alegători și-au exprimat opțiunea pe buletinul de vot, la închiderea secțiilor de votare, la ora 21.00.

UPDATE, 20.00 – Sub 30 la sută prezența la vot
27, 17 la sută dintre cărășenii cu drept de vot s-au prezentat la urne. Procentul este mai mare decât media pe țară.

UPDATE , 18.00 – Procent scăzut la urne
Potrivit raportării BEC, până la ora 16.00, 18,46 la sută dintre cetățenii cu drept de vot s-au prezentat la secții, ca să își exprime opțiunea pe buletinele puse la dispoziție. Procentul rămâne în continuare scăzut, la fel ca și în celelalte județe din România.

UPDATE, 14.00 – Alegeri cu incidente
Conform datelor comunicate de Biroul Electoral Central, la ora 13.00, în județul Caraș-Severin s-au prezentat la urne 12,08 la sută dintre locuitorii cu drept de vot, cei mai mulți fiind din mediul rural. Incidentele au început să apară și în județ și s-au manifestat prin încercarea unui alegător de a-și exprima opțiunea de mai multe ori pe buletinul de vot.

,,BEJ  a fost informat telefonic de Biroul Electoral al Secției de votare numărul 24 din Reșița că la nivelul acestei secții s-a constatat o intenție de vot multiplu, în sensul că un alegător care votase în altă localitate din Caraș-Severin a încercat să voteze și în secția menționată, însă a fost oprit de membrii Birolului Electoral ai secției de votare. Ca atare, a fost sesizată Poliția Judiciară. Deja o echipă a IPJ s-a deplasat la fața locului, declanșând cercetările specifice în astfel de situații”, a spus Rustin Ciasc, președintele BEJ Caraș-Severin.

UPDATE, 12.00 – Locul 25 la prezența la vot!

Prezența la urne pentru ora de referință 10.00 plasează județul Caraș-Severin pe locul 25 la nivel național. ,,Procentul este de 4,37 la sută. Comparativ, la precedentele alegeri europarlamentare, la aceeași oră, în anul 2009, se prezentaseră la nivelul circumscripției electorale numărul 11 Caraș-Severin un procent de 4, 56 la sută dintre alegători”, a declarat în urmă cu doar câteva momente președintele BEJ Caraș-Severin, judecătorul Rustin Ciasc.

UPDATE, 10.00 – Liniște în Caraș
La Reșița, la urne sunt așteptați 76.853 de alegători, dintre care circa 40.000 sunt femei, iar aproximativ 36.000 sunt bărbați. În celălalt municipiu, la Caransebeș, 25.953 de persoane au drept de vot, iar în ce privește structura alegătorilor, și acolo numărul doamnelor cu drept de vot este mai mare cu aproximativ 1.000 decât cel al bărbaților.

În judeţul Caraş-Severin, de la deschiderea celor 366 de secţii de votare nu s-a înregistrat niciun incident, procesul de votare desfăşurându-se fără probleme.

,,Dacă se vor constata încălcări ale legii, cele 18 echipe de cercetare a incidentelor vor acţiona cu fermitate şi îi vor sancţiona pe cei care se fac vinovaţi. Reamintim că potrivit articolului 387 din Codul Penal (Frauda la vot) votarea de două sau mai multe ori sau introducerea în urnă a mai multor buletine de vot constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi”, a declarat Ancuța Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al IPJ Caraș-Severin.

De asemenea, oamenii legii reamintesc faptul că este interzisă coruperea alegătorilor și că acordarea de bani, bunuri sau de alte foloase pentru determinarea alegătorilor să voteze se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Lucrătorii din cadrul structurilor Ministerului Administraţiei şi Internelor vor asigura ordinea şi siguranţa în această perioadă, dar şi paza secţiilor de votare din judeţul Caraş-Severin.

Rămâi cu Express de Banat, revenim cu detalii pe tot parcursul zilei!