Milioane de euro pentru dezvoltarea mediului rural cărășean până în 2015!

La nivelul județului Caraș-Severin, din axa 2007-2013 de fonduri europene rezervate mediului rural, au fost contractate peste 3.500 de proiecte, toate acestea aducând în județ milioane de euro.

Programul Național de Dezvoltare Rurală desfășurat în perioada 2007-2013 a determinat cărășenii din mediul rural să se mobilizeze și să acceseze fonduri europene pentru exploatații agricole, activități turistice, dezvoltarea infrastructurii rurale sau instalarea tinerilor fermieri. Așadar, în total s-au contractat 3.539 de proiecte, în valoare totală de 247 milioane de euro, din care contribuția Uniunii Europene este în proporție de 80 la sută.

Bogata activitate de solicitare de fonduri pe măsurile Fondului European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală se justifică și printr-o inițiativă incisivă de promovare a formelor de accesare a sprijinului financiar, manifestată de toți experții din cadrul oficiului Județean și ai Centrului Regional 5 Vest România”, a explicat sumele mari de bani ce au ajuns în județ  Nicolae Verindeanu, directorul Oficiului Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Caraș-Severin.

De altfel, conducerea Instituției Prefectului Județului Caraș-Severin apreciază modul în care s-a derulat accesarea fondurilor europene în mediul rural din județ. „Programul Național de Dezvoltare Rurală  a fost un real succes în Caraș-Severin. Asta, pentru sumele de bani de ordinul milioanelor de euro ce au intrat și urmează să intre în județ”, a precizat subprefectul Anton Paulescu.

Din păcate, criza financiară a făcut ca unele proiecte să fie reziliate din cauză că nu s-a putut acoperi partea de cofinanțare. „Până în acest moment sunt șase beneficiari cu contracte neimplementate. Nu au fost duse la bun sfârșit aceste proiecte în principal din cauza crizei financiare. Acestea presupun în jur de 5 milioane de euro pierdere”, a mai adăugat Nicolae Verindeanu.

Foto: recolta.eu