Aproape 1 miliard de euro! „Județul Timiș, unul dintre cele mai importante în ceea ce privește atragerea de fonduri europene!”

Peste 200 de proiecte publice și private din județul Timiș au atras fonduri europene în valoare de aproximativ un miliard de euro.

Prezent la Timișoara, ministrului Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, a oferit cifre concrete cu privire la proiectele de importanță vitală ale județului, în exercițiul financiar 2014-2020. „Timișul are 211 proiecte publice și private, multe ale Consiliului Județean, ale primăriilor, copaniilor, ale spitalelor. Județul Timiș este unul dintre cele mai importante în ceea ce privește atragerea de fonduri europene. Valoarea fondurilor atrase de județul Timiș este de 4,7 miliarde de lei, cam un miliard de euro, din care plăți efectuate sunt în valoare de un miliard de lei la acest moment. Dar mai avem patru ani și jumătate la dispoziție să cheltuim acești 4,7 miliarde de lei. Suma aceasta e dinamică, vom mai avea proiecte aprobate. Probail, la finalul exercițiului financiar, bilanțul fondurilor europene atrase de Timiș va depăși cu mult această sumă”, a spus Roxana Mînzatu, ministrul Fondurilor Europene, joi, la Timișoara.

Programul Operațional Infrastructură Mare este un program care finanțează proiecte majore, cu foarte mulți bani. Cu impact în județul Timiș, valorea proiectelor se ridică la 38,88 miliarde de lei. „Important este să discutăm despre proiectul de apă, apă uzată. Județul Timișul este unul dintre cele 4-5 județe premiante la atragerea de fonduri europene pe apă, apă uzată, 180 de milioane fiind valorea proiectului. Un factor decisiv a fost și acea cofințare pe care Județul Timiș și-a asumat-o, de 10%. În cazul județului Timiș suntem în negocieri cu Comisia Europeană pentru a încerca să scădem această cofinanțare de 10%. Aș vrea pentru județul Timiș să ajungem la o rată de cofinanțare de 6%, pentru a perfecta această scădere”, a spus ministrul Fondurilor Europene.

La același capitol, al proiectelor cu o cofinanțare mare, se numără construirea unui nou terminal de curse externe, care aparține Aeroportului „Traian Vuia”. Tot POIM va finanța și dotările de siguranță pentru acesta. Alte proiecte, sprijinite cu bani europeni, au în vedere descărcarea traficului printr-un nod rutier nou sau un proiect de management al deșeurilor.

„Contracul de lucrări este în derulare, are termen de finalizare un an. Valorea este de 30 de milioane de lei. Este important să îl avem finalizat în decembrie. Avem în pregătire un alt proiect, care va fi finanțat de Ministerul Fondurilor Europene pentru dotări de securitate și tot ceea ce înseamnă siguranță la incendii. Un proiect cu o valoare de 51 milioane de lei. Pregătim un viitor proiect pe deșeuri, trebuie făcute în continuare investiții pe sistemul de management al deșeurilor, stații de tratare a deșeurilor. E important, pentru noi ca minister, să investim pe tot ce înseamnă probleme de mediu. Avem acele riscuri de infrigement”, a precizat ministrul.