APM Caraș-Severin, sub asediul controalelor de la Minister. Sunt vizate afacerile murdare din Paradis!

De două zile spiritele sunt încinse la Agenția pentru Protecția Mediului Caraș-Severin, unde oficialii de la minister s-au prezentat pentru un control amănunțit privind procedura de construire a MCH-urilor pe râul Nera. Neoficial, și Garda de Mediu ar fi vizată, pentru modul în care inspectorii au făcut controalele în teren.

După amplul scandal privind construirea de MCH-uri în Munții Țarcu, pentru care fostul director Carmen Sorescu și-a dat acceptul în ultima zi de șefie, în Caraș-Severin s-a creat un puternic curent de opoziție pentru ridicarea altor microhidrocentrale. De această dată, buldozerele au vizat râul Nera. Sutele de semnături adunate de localnici și zecile de mii de persoane care au aderat la petiția privind oprirea distrugerii naturii în mediul online n-au fost suficiente pentru cei care conduc Agenția de Protecția Mediului.

Mai mult decât atât, Express de Banat a prezentat recent publicului larg o adresă semnată de oficialii APM și transmisă conducerii Parcului Național, în care explicau faptul că dezbaterea este doar o simplă etapă premergătoare construcției efective care ar urma să înceapă.

Citește AICI adresa APM Caraș-Severin!

Dezbaterea publică, ce a ieșit cu scandal la Prigor, a fost urmată de o deplasare a localnicilor la Ministerul Pădurilor și Apelor, pentru ca ieri o delegație de la centru să calce pragul instituției cărășene pentru verificarea procedurilor de autorizare. Neoficial, vizată ar fi și Garda de Mediu pentru modul în care face controalele.

În altă ordine de idei, în trecut, instanța a dat câștig de cauză ONG-urilor de mediu care au încercat să demonstreze că în Munții Țarcu este ilegală construirea de MCH-uri.

VEZI ȘI:  REVOLTĂ. Afaceri murdare în paradisul verde! Microhidrocentrale oriunde, în Alpi, dar nu pe Nera! (VIDEO)

Reamintim că Nera sau Nierganiul, cum îi mai spun localnicii, este un râu sacru, dar, cu toate acestea, este pe punctul de a fi devastat pe o distanță de aproximativ 11 kilometri, în zona dinspre izvoare, în Munții Semenic. Nici măcar procedura de infringement pornită de Comisia Europeană nu poate stăvili vânătoarea de profituri generate de așa-zisele certificate verzi. Propaganda prezintă MHC-urile ca surse de energie curată, deși ele distrug ireversibil cele mai valoroase refugii ale naturii și au o amprentă de carbon considerabilă.

De asemenea, unul dintre lacurile afectate de această mare investiție ar fi Lacul Dracului, unul dintre cele mai frumoase din zona Banatului, care anual atrage mii de turiști.

CITEȘTE ȘI: Lacul Dracului, cel mai frumos din Caraș, distrus de lăcomie. Scandalul se mută pe masa ministrului Mediului!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/