Drama Împărătesei Sisi îi sensibilizează pe caransebeșeni. Vezi istoria inedită a statuii ascunse în subsolul Primăriei vechi!

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Statuia Împărătesei Sisi ar putea vedea lumina zilei mai repede decât preconizau specialiștii Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță. Municipalitatea din Caransebeș va investi în recondiționarea monumentului care va fi amplasat în parcul din fața Primăriei Caransebeș.

„Am dorit ca în această primăvară să găsim soluția tehnică și financiară de a fi restaurată statuia din marmură de Ruschița, iar în acest an Sisi să fie reintegrată în patrimoniul cultural am municipiului Caransebeș, având în vedere faptul că sunt doar 5 asemenea sculpturi în lume: una în Elveția, una la Budapesta, la Viena, în insula Corfu și una în mărime naturală la Caransebeș. Va fi foarte bine pentru iubitorii de artă, de istorie, de frumos ca Sisi să revină în parcul central și să fie un reper important pentru toți turiștii care trec prin orașul nostru, dar și pentru localnici care au cu ce se mândri”, ne-a declarat primarul Marcel Vela.

Împărăteasa Elisabeta a Austriei, sub numele ei întreg Prințesa Elisabeta Amalia Eugenia de Wittelsbach, a poposit în Caransebeș în drumul ei spre Băile Herculane. Sisi iubea călătoriile, circul, echitația și, de asemenea, era poetă. Din punctul de vedere al rangului, Sisi era nepotrivită pentru împărat, fapt pentru care curtea vieneză a judecat-o mult timp. Însă Sisi și cu Franz erau veri, așa că le-a trebuit dispensa papei, care le-a fost acordată.  În activitatea diplomatică era excelentă, Ungaria era prioritatea ei și avea o mână de fier.

Din păcate, a avut un sfârșit tragic. Pe 10 septembrie 1898, în timp ce Elisabeta era în trecere prin Geneva, a fost înjunghiată cu o pilă triunghiulară de anarhistul italian Luigi Lucheni. Acesta îl avea ca țintă inițială pe prințul de Orleans, care nu a mai sosit la Geneva. Căderea i-a fost ușurată de părul său bogat. Nimeni nu a realizat faptul că a fost înjunghiată. După ce s-a ridicat și a urcat pe vapor, a leșinat. Ultimele ei cuvinte au fost: „Ce mi s-a întâmplat?” A fost înmormântată cu mari onoruri, la 17 septembrie 1898, la Viena, în Cripta Imperială.

„Elisabeta, «împărăteasa fără voie» a fost o femeie depresivă și nefericită. Se simțea sufocată în anturajul de la Viena, de unde încerca să scape, prin călărit, poezii, călătorii. A ajuns des la Băile Herculane și a vizitat și Caransebeșul. Tocmai de aceea localnicii au făcut eforturi financiare să fie realizată o statuie  care o reprezintă pe Împărăteasă în mărime naturală, fără a fi stilizată ca celelalte reprezentări din Europa. Și povestea statuii lui Sisi este tristă. Nu a avut parte de o inaugurare, a fost amânată, după care a fost prezentă foarte puțin în centrul civic și apoi depozitată în subsolul Primăriei vechi a Caransebeşului. În anul 2000, când s-a construit actuala biserică a Seminarului Teologic «Ioan Popasu», din fundaţii este scoasă statuia împărătesei Sisi, despre care se credea că a dispărut. Inițial, doar trupul statuii a fost găsit, iar capul a fost ascuns, însă a fost predat poliției puțin mai târziu”, ne-a declarat colonelul Liviu Groza.

promovare banner maxagro Muzeul TM

În anul 2010, Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş a dedicat o expoziţie acestui monument al oraşului.

CITEȘTE ȘI :

FOTO. Legende despre Împărăteasa Sissi, care a botezat fiica unui cioban din Caraș-Severin!

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/