Garda de Mediu Caraș-Severin, Apele Române și Asociația pentru Protecția Mediului Caraș-Severin participă astăzi la o conferință în Timișoara pe tema prevenirii poluării apelor din fântâni cu nutrienți.
Ministerul Mediului și Pădurilor a demarat un proiect prin care se dorește conștientizarea oamenilor asupra problemelor ce pot apărea din cauza poluării cu nitrați a apelor subterane. În acest sens, în cadrul întâlnirii de la Timișoara se vor aduce în discuție câteva soluții atât pentru informarea cetățenilor cât și pentru combaterea poluării.
„Într-adevăr, în cursul zilei de astăzi va avea loc o întâlnire la Timișoara pentru această problemă. Avem un reprezentant al Asociației pentru Protecția Mediului care va participa la întâlnire, de asemenea, din județ mai sunt prezenți și câte un reprezentant de la Garda de Mediu și de la Compania Națională Apele Române”, explică Mirela Ianoși, purtătorul de cuvânt al Asociației pentru Protecția Mediului.
În județul Caraș-Severin o comună se află pe lista localităților ce sunt vulnerabile poluării cu nitrați. Această poluare se realizează în apele din fântâni, în special prin infiltrare în pânza freatică a nitraților din gunoiul lăsat în grajdurile și fermele oamenilor de la sate. Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți‘‘ își propune tocmai acest lucru, să elimine răul de la rădăcină, și anume să se construiască la nivelul comunelor o platformă de depozitare a gunoiului din grajd. În acest fel oamenii nu vor mai fi lăsați să împrăștie gunoiul oriunde, astfel încât acesta să ajungă în apele subterane.
Mai mult decât atât, proiectul urmăreşte chiar să se construiască la nivelul fiecărei gospodării o astfel de platformă care să nu permită trecerea substanțelor dăunătoare din gunoi în sol. Potrivit planului proiectului, fiecare comună ar trebui să beneficieze de un echipament pentru colectarea și împrăștierea ca fertilizant a gunoiului de grajd.
Rămâneți pe Express de Banat pentru a afla deciziile din cadrul întâlnirii de la Timișoara!
Foto ziuaveche.ro