Aparat ultraperformant cu laser pentru spargerea pietrelor de la rinichi

Veste bună pentru pacienții internați la secția Urologie a Spitalului Județean de Urgență Reșița. Consilierii județeni au aprobat achiziționarea unui aparat cu laser pentru spargerea litiazei renale. Aparatul era cu atât mai necesar cu cât cel existent este defect.

Consilierii și conducerea instituției județene, în subordinea căreia se află Spitalul Județean, au înțeles necesitatea cumpărării unui astfel de aparat, fiind de acord în unanimitate cu proiectul de hotărâre privind achiziționarea unui aparat de o importanță fundamentală.

În acest moment, în secția Urologie unicul aparat laser din județul Caraș-Severin, aflat în dotarea secției din anul 2014, care este folosit la spargerea (litotritia) litiazei renale, ureterale și vezicale, este defect; în plus, aparatul nefiind în acest moment unul de generație actuală, nu prezintă caracteristicile tehnice ale unui aparat care să permită alte manopere medicale, precum coagulare și tăiere. În consecință, pacienții care au nevoie de servicii medicale realizate cu acest aparat sunt îndrumați spre unități sanitare din alt județ.

Reparația aparatului laser este costisitoare pentru că ea presupune piese de schimb care nu se mai fabrică, o comandă-unicat pentru reparație costând, conform devizului de reparație anexat, 27.930 lei (aproximativ 5.800 euro).

În aceste condiții, a fost achiziționat un aparat laser de generație nouă pentru efectuarea de servicii medicale de calitate, HOLMIUM LASER HYPHO 35W, în valoare de 35.700 euro (TVA inclus).