Aparat de milioane la spitalul din Caransebeș! În România mai există doar două la fel!

Noua achiziție a Spitalului Municipal de Urgență din municipiul Caransebeș a fost inaugurată astăzi, în prezența fostului primar Marcel Vela, în mandatul căruia a început derularea proiectului, dar și a noului primar, Felix Borcean, care a avut bucuria să taie panglica inaugurării alături de toți cei implicați în această investiție.

Este vorba despre un computer tomograf de ultimă generație, care mai există doar în alte două spitale din România, după cum precizează medicul Călin Grozăvescu:

„Este un aparat de vârf în domeniul radiologiei, achiziționat pe fonduri guvernamentale, în valoare de 4,4 milioane de lei, din care peste 400.000 de lei au fost suportați de către Primăria Caransebeș, un vârf de gamă care apare la noi în Caransebeș. Computer tomograf cu o viteză foarte mare și cu capacitate de achiziție îmbunătățită și o viteză de scanare mult mai mare, care duce la o iradiere a pacientului mult mai mică. De acum, cu acest aparat, vom putea face aplicații cardiace, colonoscopii virtuale, angiografii periferice, precum și studii de perfuzie, sunt lucruri de știință medicale pe care abia așteptăm să le punem în aplicare de acum la Caransebeș”, a declarat medicul imagist Călin Grozăvescu, în prezent director medical al Spitalului Municipal de Urgență din Caransebeș.20161207_104539

În prezent se așteaptă autorizațiile de funcționare de la Comisia Națională de Control a Activității Nucleare pentru a putea să pornească aparatul, primele teste fiind realizate deja de către firma autorizată care l-a instalat. Până acum,spitalul nu a avut un aparat computer tomograf, însă, la parterul policlinicii, se află în chirie o firmă care deține un aparat tomograf la care pacienții puteau apela contra cost. Acum, prin contractul avut de unitatea medicală cu Casa de Asigurări de Sănătate, se pot efectua investigații medicale gratuit la noul computer tomograf. Secția de Radiologie Imagistică are deja în dotare, printr-un program finanțat de Uniunea Europeană în sumă de 4 milioane de euro, un RMN, un aparat de radiologie multifuncțional pentru radiologie clasică și angiografie, mamograf, un aparat digital mobil pentru sala de operații, stații grafice de înaltă capacitate și aparatură de radiologie dentară.