Aparat care măsoară vârsta arterelor, la un spital din Timișoara. Arată cât de mare este riscul de AVC sau infarct

arte 1
whatsapp image 2022 10 03 at 13.25.51 (2)

Spitalul Clinic CF Timișoara are în dotare un arteriograf, un aparat care poate evalua vârsta arterială. Pentru un consult de specialitate, pacienții se pot adresa cabinetului de cardiologie din cadrul Ambulatoriului.

Arteriograful este non invaziv și arată cât de crescută este starea de rigiditate a arterelor. Aceasta se accentuează în timp, în funcție de vârstă, dar și de stilul de viață. Cu cât vasele de sânge sunt mai elastice, cu atât riscul de a avea o boală cardiovasculară scade.

„Cu toții știm că bolile cardiovasculare sunt cea mai frecventă cauză de deces. Un cunoscut medic britanic spunea, cu aproape 400 de ani în urmă, că un om este la fel de bătrân precum arterele lui. Cele mai recente studii arată că starea vaselor de sânge reflectă vârstă reală a corpului uman. Îmbătrânirea arterială poate determina producerea unui infarct miocardic acut, a unui accident vascular sau poate duce chiar la disfuncții erectile. Îmbătrânirea este asociată cu modificări ale proprietății mecanice și structurale și, în final, duce la  pierderea elasticității arteriale.”, a spus medicul specialist cardiolog Vladiana Romina Turi, șeful Ambulatoriului Spitalului Clinic CF Timișoara.

Gradul de elasticitate arterială reprezintă un indicator important pentru stabilirea riscului cardiovascular, dar poate fi util și în depistarea precoce a anumitor afecțiuni și chiar în monitorizarea efectelor tratamentului medicamentos asupra sistemului cardiovascular.

1000x100 (5)

În cadrul investigației pe care o realizăm atunci când folosim un arteriograf obținem informații despre capacitatea de dilatare a vaselor – indice de augmențatie -, cât de mare este valoarea presiunii centrale și cum este afectată circulația cerebrală și sarcina inimii – presiunea sistolică din aortă -, dar și date despre elasticitatea aortei – viteza de propagare a undei de puls -. Cu cât este mai mare viteza de propagare, cu atât mai rigidă e aorta, și cu atât mai accentuat este procesul de arterioscleroză care, în final, duce la ateroscleroză. Mai trebuie spus că îmbătrânirea vaselor mari duce și la modificări la nivelul microcirculației, adică a vaselor mici.”, a mai explicat Vladiana Romina Turi.

Pentru realizarea măsurătorilor sunt necesare mai multe condiții: de la o temperatură a încăperii de 22-25 de grade până la modul în care este poziționat pacientul, în repaus, întins pe spate, pentru o perioadă cuprinsă între 10 și 20 de minute. Se interzice consumul de alimente, fumatul, consumul de energizante sau cafea, cu trei ore înainte de investigație. Rezultatul se obține imediat. În cazul în care valorile se află într-un interval de risc, se recomandă examinări suplimentare.