Analizele efectuate atât la sistemul centralizat de distribuție a apei, cât și la fântânile publice nu au scos la iveală probleme cu privire la potabilitate. Ba mai mult, societatea Aquacaraș își face foarte bine treaba. O spune directorul DSP, Dan Miloș.
Direcția de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin anunță că apa de la robinetele consumatorilor, precum și apa din fântânile publice sunt potabile, fără să se fi depistat vreo problemă pentru sănătate.
„În județul Caraș-Severin, în urma monitorizării atât a apei distribuite prin sistemul centralizat, cât și a fântânilor din mediul rural, nu au fost înregistrate situații neplăcute, nu au fost înregistrate epidemii hidrice. Apa distribuită atât în sistem centralizat, cât și din fântânile publice este o apă corespunzătoare, fapt pentru care nu au fost dispuse sancțiuni de către inspectorii sanitari de stat. Suntem ajutați și de natură, pentru că, după cum bine știți, județul are potențial natural, fapt pentru care și apa este destul de bună.”, anunță directorul DSP, Dan Miloș.
Cu toate acestea, au fost aplicate anul trecut circa 10 sancțiuni contravenționale localităților care nu au îndeplinit toate măsurile trasate de inspectorii sanitari.
În judeţul Caraş-Severin, în mediul urban, toate localitățile dispun de alimentare cu apă în sistem centralizat:
– surse de apă de suprafaţă (lacuri, baraje) – Reşiţa, Caransebeş, Oţelu Roşu, Anina (Buhui) şi Băile Herculane;
– surse de apă de profunzime – Bocşa, Oraviţa, Anina (Maial), Moldova Nouă.
Din sistemele centralizate din mediul rural au fost ridicate mai multe probe de apă necorespunzătoare din localitățile: Ezeriș (4 probe – 2 necorespunzătoare), Soceni (4 probe – 2 necorespunzătoare), Bucoșnița (1 probă necorespunzătoare). De la izvoare, foraje și fântâni publice din mediul rural au fost ridicate 4 probe de apă din localitatea Lupac, toate fiind necorespunzătoare. Asta nu înseamnă însă că apa din acele localități nu poate fi consumată. „Nu neapărat o probă necorespunzătoare duce la nepotabilitate. Asta înseamnă că din indicatorii care arată potabilitatea apei, doar un anumit segment nu a fost atins de proba respectivă.”
Pentru județul Caraş-Severin, în mediul urban, producătorul-distribuitorul de apă este SC AQUACARAŞ SA.
„În colaborarea noastră cu Aquacaraș, în ultima perioadă, s-a constatat că avem o îmbunătățire a raporturilor între noi și ei, nu bune, ci foarte, foarte bune. Laboratorul propriu de analizare a apei societății Aquacaraș este performant, fapt ce ne-a ușurat nouă munca mult în ultima perioadă. Constatăm că societatea de distribuire a apei în mediul urban și nu numai a făcut o serie de îmbunătățiri a sistemelor de procesare-distribuire a apei.”, a subliniat directorul DSP, Dan Miloș.
Societatea efectuează monitorizarea operațională prin laboratorul propriu, iar monitorizarea de audit se face prin laboratorul DSP, conform programului stabilit cu această instituție.
„Aquacaraș are obligația de a verifica apa. Noi îi verificăm pe ei pe toate probele, atât la intrare, la ieșire, cât și pe traseu, facem verificările conform planului de monitorizare. Nu s-a întâmplat, când noi am făcut verificările respective, să fie probe necorespunzătoare. (…) Nu contest, s-ar putea să fie probleme de turbiditate, dar turbiditatea nu conduce la nepotabilitate. Într-adevăr, în unele perioade ale anului, se creează o anumită stare de turbiditate, mai ales când este secetă, dar asta nu duce la nepotabilitate.”, a explicat directorul Dan Miloș.