Lacul fără apă devine atracție turistică

După mai bine de 20 de ani de la construirea lui, soarta lacului fără apă, Poneasca, ar putea fi schimbată. În viitor se preconizează punerea în funcțiune a barajului de pe uscat, unde s-ar putea contura o stațiune turistică.

Lacul Poneasca va deveni mai mult decât o construcție comunistă lăsată în paragină. Preluată de Hidroelectrica Caransebeș la scurt timp după căderea regimului comunist, barajul este în perfectă stare de funcționare și va deveni în curând un baraj utilizat, potrivit pentru o altă destinație turistică de vis din județ.

Pentru utilizarea potențialului hidroenergetic al acestui baraj și al lacului Gura Golumbului de pe râul Miniș, este executat un proiect tehnic pentru realizarea unei centrale hidroelectrice de mică putere CHEMP Poneasca”, declară pentru Express de Banat Nicolae Brebu, directorul Hidroelectrica Caransebeș.

Barajul a fost construit până la final, cu toate amenajările necesare pentru a putea fi utilizat, însă timpul își spune cuvântul, drept pentru care barajul are nevoie de unele renovări înainte de a-l lăsa să se umple. „Pentru începerea acumulării mai sunt necesare câteva lucrări ca: defrișări, decolmatare, reabilitare drum etc. La ora actuală, tot debitul râului Miniș este tranzitat prin golirea de fund a barajului”, mai adaugă Nicolae Brebu.

CITEȘTE ȘI: FOTO COMUNIŞTII AU CONSTRUIT ÎN CARAŞ-SEVERIN SINGURUL LAC DIN ROMÂNIA CARE NU A FOST NICIODATĂ UMPLUT CU APĂ. VEZI AICI MOTIVELE!

Visul conturat în jurul barajului cu mulți ani în urmă ar putea deveni realitate în scurt timp. Probleme de ordin tehnic nu sunt pentru implementarea investiției, singurul obstacol este bugetul ce trebuie alocat pentru investiție. „În funcție de bugetul alocat Sucursalei Hidrocentrale Caransebeș, se vor continua lucrările la această investiție, care se va pune în funcțiune”, încheie directorul Hidroelectrica Caransebeș.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/