Apa de ploaie spală buzunarul! Taxa pe apa meteorică se va percepe în continuare

Taxa pe apa meteorică este obligatorie, iar discuțiile din mediul public se fac fără a ține cont de ceea ce spune legislația, susține primarul Lugojului, Claudiu Buciu. Taxa nu poate fi desființată, pentru că ea reprezintă un cost de operare. Edilul-șef se angajează ca această taxă să fie aplicată cât mai corect.

„Nu se poate renunța la o taxă care este obligatorie. Mecanismul trebuie cunoscut, pentru ca ea să fie aplicată cât mai corect. Taxa se aplică efectiv la suprafețele de pe care se colectează apele pluviale și se deversează în rețeaua de canalizare. Cetățeanul plătește, de fapt, transportul apei pluviale care se colectează de pe platformele pe care le deține, adică curte pavată sau betonată și acoperiș. Va trebui în acest sens să reevaluăm suprafețele pe care cetățenii le dețin și sunt de acest tip. Adică ea nu se aplică suprafețelor de grădină sau de spații verzi din curtea omului. Se aplică doar pentru suprafețele de pe care se poate colecta apa pluvială în sistemul de canalizare. Ea este colectată în canalizare, transportată la o stație de epurare – facem abstracție că în cazul nostru nu merge – și acolo este epurată și deversată. Pentru componenta de transport și de epurare se plătește, acesta este rolul taxei. Nu poate fi scoasă din calculul de cost al tarifului de canalizare, doar că trebuie să o aplicăm corect, la suprafețele care o generează. Vom începe o procedură de verificare a acestor suprafețe și vom face corecții, acolo unde este cazul, împreună cu colegii de la Taxe și Impozite și cei de la noua societate de apă canal.”, a spus Buciu.

Taxa pe apa pluvială ar putea fi inclusă în cea de canalizare

leader board 728 x 90 px

Ca variantă, primarul Claudiu Buciu admite că taxa pe apa pluvială poate fi inclusă în cea de canalizare, dar asta nu înseamnă că ea nu va exista ca valoare.

„Cei care susțin că alte orașe au renunțat la taxă sunt în eroare. Nu a fost scoasă, ci a fost introdusă în tariful de canalizare sau au găsit alte metode.”, a subliniat primarul.

Una dintre aceste metode este ușurarea plății prin plata unui tarif fix. După estimarea nivelului de precipitații din ultimii cinci ani, plata poate fi împărțită egal pe fiecare lună.