Anul 2014, mai generos în sănătate

timisoara capitala 2023 Alisia Columbonet 1000x100

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin a stabilit în ultima şedinţă de bilanţ o serie de modificări pentru 2014 privind noul contract cadru. Printre altele, medicii vor acorda mai mult timp consultaţiei.

Noul contract cadru şi normele metodologice se vor îmbunătăţi de anul acesta, potrivit reprezentanţilor CJAS din judeţ. În primul rând, se doreşte o alocare mai mare spre ambulatoriu, spre internările de zi, pentru reducerea cheltuielilor spitalelor. „Toate aceste lucruri sunt în dezbatere publică, iar cei care sunt mai vechi în sistem pot avea un cuvânt de spus, bazat pe experienţă”, a declarat Tudoriţa Nicula, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin.

Pe lângă asta, se doreşte ca anul acesta să fie introduse trei tipuri de consultaţii. ,,Dacă până acum erau prevăzute doar patru consultaţii pe oră pentru un medic specialist, din 2014 vor fi suficiente zece minute pentru prescrierea de reţete dedicate bolnavilor cronici, pentru că de multe ori se pierde timp pentru reţete. Consultaţia de 40 de minute se vrea pentru stabilirea diagnosticului şi 20 de minute pentru consultaţia de o scurtă evaluare”, a adăugat Tudoriţa Nicula.

promovare banner maxagro

Conducerea casei de sănătate susţine că va exista o continuitate privind plata şi contractele pentru spitale. „Suntem optimişti să fie o premieră în deschiderea bugetară şi să nu mai mergem pe prelungiri de contracte, ci pe încheieri de contracte la începutul anului. Vom avea grijă de acum să nu sufere niciun spital de lipsa prelungirii de contracte şi de posibilitatea prescrierii medicaţiei gratuite”, a mai spus directoarea CJAS.

publicitate tmc 640