130 de milioane de lei pentru Berzasca!

explo 1000x200

Accesarea fondurilor europene din primul val, 2007-2013, s-a petrecut mai mult în mediul urban, deși acestea se adresau mai multor categorii de entități, de la firme private la administrații locale sau județene. Dintre comunele județului, Berzasca a reușit să obțină două proiecte importante prin POR.

Programul Operațional Regional presupune sprijinirea unei dezvoltări economice, sociale și echilibrate teritorial în toate regiunile țării. Pentru Berzasca acest program a reușit să ofere o șansă importantă pentru dezvoltarea zonei, atât turistic, cât și economic.

Cu suma totală de peste 64 milioane de lei finanțare europeană, 127 milioane valoarea totală a proiectelor, cele două vizează dezvoltarea turismului prin valorificarea obiectivelor turistice: refacerea traseului mocăniței, ce atinge suma de 55 milioane de lei, și reabilitarea sitului industrial poluat și neutilizat din satul Cozla, în vederea reutilizării și dezvoltării parcului de afaceri, de 72 milioane de lei.

Conform primarului comunei, proiectul de refacere a traseului este pe lista județului în acest an, creditul bancar fiind respins de către băncile din zonă. „Nu ne-a fost aprobat creditul bancar, așadar am rămas doar cu sprijinul Guvernului. Nu putem să dăm drumul lucrărilor până nu rezolvăm problema cofinanțării, însă am promisuni de la județ că proiectul va fi inclus în planul bugetului pe anul viitor”, a precizat Petru Furdui, în noiembrie, pentru Express de Banat.

În cazul celuilalt proiect, locatarii ce stăteau încă în ruinele de la Cozla au fost mutați la finalul anului trecut în blocul social proaspăt construit, iar lucrările pentru parcul de afaceri cel mai probabil vor fi demarate în decursul acestui an.

banner 970 x 250