Antreprenor de la 15 ani. Tânărul a gândit un mecanism care îi ajută pe nevăzători să fie mai independenți

A învățat primele noțiuni despre robotică în clasele primare, iar la 15 ani avea deja primul business. La 25 de ani, Cornel Amariei a creat un prototip robotic care preia din funcțiile unui câine care ghidează nevăzătorii. Aceștia pot avea astfel o viață mai activă și mai independentă. 

Tânărul antreprenor Cornel Amariei îi are pe ambii părinți cu dizabilități locomotorii. Curiozitatea față de robotică s-a ivit încă din clasele primare, iar la liceu, tânărul a ales învățământul privat – Liceul Internațional de Informatică din București, iar mai apoi și-a făcut studiile universitare la Jacobs University din Bremen, Germania.

„Inventator, speaker și antreprenor, așa mă descriu. Am fondat multiple companii în ultimii 10 ani, pe când eram la liceu, și cred că prima a fost printre cele mai de succes, pentru că prima o faci din greșeală bine, după care eșuezi. Pentru mine antreprenoriatul este unealta ce transformă ideile în fapt. Mă caracterizează foarte mult și este verticala mea. Mottoul meu prin care îmi ghidez viața este că în orice lucru faci, scopul este să ajuți. Scopul antreprenoriatului nu este să faci bani. (…) Îmi place să mă urc pe scenă, să ajut oamenii și să-i învăț lucruri noi, să-i motivez. Din 2017 fac asta profesional, iar în 2018 am avut un parcurs frumos, vreo 30-40 spiciuri în fața a peste 15.000 de oameni în total.”, spune Cornel Amariei.

Tânărul, alături de alți doi colegi, a revenit în România după finalizarea studiilor. Aici a pus bazele mai multor start-upuri. La 16 ani, ideea construirii unui robot care să fie trimis între dărâmăturile unui cutremur l-a ajutat să înființeze Academia de Robotică, pe atunci singura școală tehnică din România care se adresa elevilor pasionați de robotică.

„Motivul succesului meu este pentru că am stat cât mai departe de școală. Școala românească este printre cele mai teribile sisteme și nu îmi e greu să zic asta, sistem fondat în anii 60-70, cu scopul de a distruge creativitatea, să ne tragă la xerox și să ne facă ușor de manipulat. Schimbările nu se fac peste noapte și va dura vreo încă vreo 2-3 generații, până atunci, generațiile vor trece prin ce am trecut și noi, și bunicii noștri. (…) Primul meu business a fost în liceu. Am participat la Compania anului JA în 2010 și căutam o primă idee și am ajuns la reproducerea ceasurilor din discuri cu vinil în cutii de pizza și asta a fost. Am primit la Târgul de carte Gaudeamus un stand să vindem patru zile și am zis că vindem 40 ceasuri în zilele astea, dar le-am vândut în prima oră. Finala s-a jucat la Zürich, cu 80 țări. Nu am câștigat, dar ne-a ajutat să învățăm multe despre cum să conduci un business, mai ales partea de birocrație. (…) Primul proiect a venit în clasa a VII- a, când mi-a venit ideea să construiesc un robot care poate fi trimis între dărâmăturile unui cutremur. L-am construit dintr-un buldozer de jucărie, putea fi manevrat de la un laptop, vedea în întuneric, avea senzori de gaze și a funcționat. Acest robot a fondat Clubul de robotică, după ce am spionat cu el coridorul fetelor de la internatul liceului meu și am fost chemat la direcțiune.”, a povestit Cornel Amariei.

În prezent, Cornel lucrează la un concept inspirat de experiența personală. El spune că, deși în lume există soluții pentru a-i ajuta pe nevăzători, nu există soluții în ceea ce privește mobilitatea și viața lor activă, iar modalitățile clasice – câinele ghid și bastonul – nu sunt eficiente și accesibile. De aceea, tânărul a gândit un prototip de robot care să asiste persoanele nevăzătoare, cu caracteristicile unui câine ghid și îmbunătățiri pe care le-a studiat individual, analizând nevoile persoanelor cu probleme, toată munca de cercetare până la concretizare adunate sub denumirea businessului Lumen – Empowering the Blind.

În 2016, Cornel Amariei a fost nominalizat de revista americană Forbes între cei 10 cei mai influenți europeni sub 30 de ani, iar JCI l-a nominalizat pentru titlul de 10 Outstanding Young Persons of the Word, un titlu primit în trecut de J. F. Kennedy sau Elvis Presley.

Interviul complet cu Cornel Amariei poate fi vizionat aici, în cadrul sesiunilor de interviuri „Punct. Și de la capăt” a celor de la PointEd, comunitatea online creată pentru a promova valorile educaționale prin tinerii care se implică în societate. Alte interviuri de interes pot fi urmărite aici.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/