Anticorpii după COVID-19: „Te protejează, dar nu pentru foarte mult timp”

anticorpi

Expunerea la virusul SARS-CoV-2 poate stimula producerea de anticorpi, dar protecția este asigurată pe o perioadă scurtă de timp. Medicii le recomandă celor care au trecut prin boală să se vaccineze.

Există studii care arată că, în cazul persoanelor care au făcut Covid-19 și s-au vaccinat imediat după, cantitatea de anticorpi este mai mare decât în cazul celor care nu s-au vaccinat. Astfel, „nu mă vaccinez pentru că am făcut Covid-19” este un argument nefondat, susține medicul Virgil Musta de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.

„Recomandarea noastră, în cazul persoanelor care au trecut prin boală, este ca după aproximativ o lună să se vaccineze. Vaccinul îți întărește imunitatea. Este ca un booster pentru anticorpii formați în urma bolii. Studiile arată că anticorpii formați prin boală te protejează, dar nu pentru foarte mult timp. Cel mai bine te protejează anticorpii formați prin vaccin. Și aici există o mare diferență inclusiv pe această nouă tulpină Omicron. Dacă ai două doze sau ai și boosterul ești mult mai bine protejat. Asta arată studiile și experiența din țările vestice. Dacă ai făcut boala ai o oarecare protecție. Pe măsură ce timpul trece, anticorpii și protecția scad. La patru luni după ce ai trecut prin boală, deja vorbim de o protecție mică, iar la vaccin vorbim de aceeași protecție mică, dar cam la șase luni. De aceea, sunt țări în care după șase luni se face booster-ul. Israelul caută să vaccineze cât mai multe persoane cu trei doze ca să își protejeze populația și sistemul de sănătate. Acest sistem este foarte scump și se cheltuiesc foarte mulți bani”, a spus medicul Virgil Musta.

Rata de vaccinare anti-Covid-19 abia dacă depășește 40% în România.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/