Anticipatele în varianta PNL generează haos politic și administrativ!

Interesele parlamentarilor, dealurile politice și majoritatea subțire pe care liberalii o au în Parlament sunt doar câteva dintre motivele pentru care organizarea alegerilor parlamentare anticipate are șanse mici de reușită, spune Ion Mocioalcă, secretarul general Pro România.

Premierul Ludovic Orban a afirmat că e nevoie de un pact pentru declanșarea alegerilor anticipate, propunere la care USR-PLUS a răspuns deja afirmativ. PSD se opune categoric. Pro România susține că e singurul partid care își dorește cu adevărat anticipate, liberalii jucând la cacealma. „Ca să declanșezi procedura îți trebuie o minimă garanție că există o șansă, să nu te trezești că la a doua învestire a Guvernului se trezesc parlamentarii mai multor formațiuni politice să voteze învestirea Guvernului și după ce ai declanșat procedura practic să nu ajungi la anticipate. (…) Aici e nevoie de o consultare, de obținerea unui acord, chiar de realizarea unui pact pentru anticipate, ca o condiție pentru a demara anticipatele”, a spus Ludovic Orban. Premierul a adăugat că alegerile parlamentare anticipate ar trebui să aibă loc odată cu alegerile locale.

Deputatul cărășean Ion Mocioalcă, secretarul general Pro România, se îndoiește că actualul guvern ar fi în stare să provoace un astfel de eveniment politic. „Eu cred că mai de grabă nu. Tehnic este foarte greu ca două guverne propuse de către actualul președinte să nu treacă prin Parlament. Totuși, pe lângă demisia de sacrificiu a premierului Orban, ar trebui să vină cu alte figuri sau cu aceleași figuri în Parlament și să nu treacă de două ori. Parlamentarii își știu interesul, or majoritatea celor prezenți în Parlament acum, colegii mei, nu cred că agreează această idee. Ba, mai mult, sunt lideri politici cum este Călin Popescu Tăriceanu, chiar și Traian Băsescu, care au spus că sunt împotriva anticipatelor. Sunt și dealuri politice, se prezuma că PNL a făcut un astfel de deal cu UDMR contra faptului că nu se vor alege primarii din două tururi, însă într-un final ar trebui să luăm în calcul altceva mult mai important. Ce câștigă România de pe urma alegerilor anticipate?! Eu vă spun că mai nimic, pentru că ar urma 5-6 luni de haos politic, administrativ, actualul guvern nu ar putea să guverneze că ar sta între două sau trei demisii ale premierului Orban. S-ar pierde jumătate de an în care poate ar putea face ceva. Eu mă îndoiesc însă că, după felul cum a început să guverneze, acest guvern poate să producă alegeri anticipate”, a comentat Mocioalcă.

Liderul Pro România mai spune că este sceptic în privința calității actului de guvernare și că partidul condus de Victor Ponta își dorește alegeri anticipate cu o singură condiție: să fie odată cu localele. „Poate pe simplul motiv al economiei la buget care este una destul de semnificativă. E vorba de aproape 400 de milioane economie și, nu în ultimul rând, până la urmă românii trebuie să opteze între Stânga și Dreapta. Dacă acum este acest curent pe care l-am simțit în alegerea președintelui Iohannis, ca Dreapta să guverneze, noi nu avem nimic împotrivă, suntem pregătiți și de opoziție, însă asta nu înseamnă că nu ne vom bate. Asta nu înseamnă că nu vom face alianțe politice și, de ce nu, de a face compromisuri politice prin faptul că putem intra sau nu la guvernare”, a mai spus politicianul cărășean.