Ansamblul „Hora Carașului” joacă pentru România în Italia!

Ansamblul de folclor din Oravița, „Hora Carașului”, este prezent la toate festivalurile din țară, și nu numai. Participarea la Festivalul Hercules din Băile Herculane i-a deschis porțile spre Europa, la un festival internațional.

Timp de zece ani, Ansamblul „Hora Carașului” a participat la festivalul de folclor din Băile Herculane. Anul acesta nu a făcut excepție. Astfel, ansamblul orăvițean, format din zece perechi, a urcat alături de taragotiști pe scena din orașul lui Hercules. „În fiecare an participăm la acest festival. Anul acesta au fost invitați din șase țări străine, iar din țară aproximativ 13 ansambluri. Cele zece perechi au fost acompaniate de cei patru instrumentiști ai ansamblului și pot să adaug faptul că am fost singurii care am participat cu muzică live”, a precizat pentru Express de Banat Viorica Chișărău, coregraf și dansator al ansamblului.

În cadrul acestui festival, „Hora Carașului” și-a adus pe scenă și cântăreții ansamblului, soliștii vocali care au avut o reprezentație de excepție. Majoritatea dansatorilor din ansamblu au fost la prima participare în cadrul unui astfel de festival și aceștia s-au arătat foarte încântați atât de festival, cât și de oraș, pentru că au avut timp suficient să îl viziteze și să facă o baie la ștrandurile termale.

Invitatul special al organizatorului Festivalului Hercules, Gheorghe Țunea, a fost directorul Centrului Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale din Cluj, Tiberiu Groza. Acesta, impresionat de prestația ansamblului orăvițean, le-a oferit o ocazie unică: să reprezinte România la un festival internațional peste granițele țării, în Italia.  „După momentul artistic am fost chemați de domnul Tiberiu Groza și ne-a înmânat invitația de a participa la acest festival din Italia. Am fost foarte încântați și cu ajutorul Primăriei Oravița vom putea să și onorăm această invitație. Festivalul se va desfășura între 8 și 13 august în localitățile Montefalcone Nel Sannio, San Giuliano del Sannio și Carpinone și vom merge împreună cu ansamblul „Dor Transilvan” din Cluj”, a explicat Viorica Chișărău. Aceasta mai adaugă faptul că la festival vor pleca 8 perechi alături de instrumentiști.

Acest festival din Italia va oferi șansa promovării dansurilor tradiționale bănățene la nivel internațional, pentru că ansamblul va participa doar cu dansuri specifice zonei Oraviței. De altfel, orașul Oravița se poate mândri cu o premieră, ansamblul reprezentând întreaga țară, alături de cel clujean. „Este un lucru mare pentru întregul oraș, ansamblul va reprezenta România în Italia. Mă bucur că, după atâția ani, munca noastră se încununează de succes”, a povestit entuziasmat Sorin Chișărău, directorul artistic al Ansamblului „Hora Carașului” din Oravița.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/