Anina – un sfert de mileniu de la prima atestare documentară

anina 250 ani 1

A fost sărbătoare în Anina la sfârșitul săptămânii. Orașul a împlinit 250 de ani de la prima atestare documentară.

Data de 24 iunie 1773 este considerată oficial ca momentul înființării actualului cartierul Steierdorf și practic a orașului Anina. Primele familii de coloniști austrieci ajungeau la acea dată la Anina, întemeind o colonie muncitorească. De aici s-a dezvoltat ulterior viitoarea localitate Anina, declarată oraș în 1952. Colonia muncitorească de la Steierdorf, creată ca exploatare forestieră orăviţeană, era aşezată la vremea aceea într-o pădure seculară aproape de nepătruns şi se afla sub administraţie austro-ungară.

anina 250 ani


Sunt 250 de ani de la înființarea localității, de când au venit primii austrieci și au colonizat Anina. Programul a început cu o slujbă la biserică, fiind și sărbătoarea Sânzienelor, și a continuat cu festivitatea efectivă, cu parada pompierilor voluntari și a fanfarei. În Casa de Cultură din Steierdorf au fost susţinute discursurile de deschidere a festivității din partea invitaților senatori, deputați, consulii Austriei și Italiei, primarii comunelor localităților cu care Anina este înfrățită. La ora 17.00, Preasfințitului Lucian a rostit un Te Deum la Biserica Ortodoxă din Anina, moment urmat de la ora 18.00 de o seară tradițională românească.

La eveniment a participat deputatul liberal, Jaro Norbert Marșalic și oaspeți de peste hotare, alături de personalități ale orașului Anina și ale județului Caraș-Severin.

Deputatul Jaro Marșalic a mărturisit că este legat sufletește de aceste locuri și speră ca bogata istorie a orașului să fie baza unui nou început.

jaro marsalic microfon

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/