Anina pregătește deschiderea muzeelor de nestemate ale subteranului său

Două muzee care vor prezenta publicului comorile subteranului zonei vor fi deschise în decurs de câteva luni la Anina. Primul va expune colecții de roci și fosile vechi de sute de milioane de ani și va fi gata în doar câteva săptămâni. 

O grupă de 12 studenți coordonați de două cadre didactice universitare de la Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara este prezentă în oraș și lucrează de la începutul săptămânii la amenajarea muzeului geologiei, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Anina, Marian Meșinschi.

Ceea ce minerii au scos din subteranul Aninei, roci și minerale de o frumusețe și o valoare deosebite, va străluci în vitrinele amenajate în spațiul rezervat muzeului în clădirea Casei de Cultură din cartierul Steierdorf. Lumina va cădea și pe fosilele celor mai vechi oameni din Europa, descoperite în rezervația paleotologiei de la Sommerfrish, dar și asupra fosilelor dinozaurilor pitici.

Să nu uităm că Anina se mândrește cu lucruri excepționale descoperite recent. Spre exemplu, în țara noastră, fosile precum cele Layerstatle sunt foarte rare și cel mai important exemplar este la Anina. Aici s-au descoperit plante-fosile diverse, urme de pași de sauropole, dar și tuneluri de dinozauri care sunt unice în Europa. Fosilele de la Anina sunt din perioada Jurasic-inferior.

Mineritul la Anina nu este încă istorie, deși activitatea din subteran este oprită. Un muzeu al mineritului este în stadiu de proiect și demersurile pentru organizarea lui au început prin achiziționarea patrimoniului fostei întreprinderi miniere. Planurile prind contur și porțile ar putea fi deschise în primăvara viitoare.

Sunt două obiective turistice care, odată finalizate, vor adăuga un plus de interes pe harta oricărui vizitator al Banatului de Munte. Mai sunt și alte proiecte, multă muncă și e nevoie de promovare intensă, dacă nu chiar agresivă. Și mai sunt spații de cazare de pus la dispoziția turiștilor și ghizi locali care să îi îndrume pe traseele cele mai interesante, nu doar în oraș, ci în întreaga zonă. Și astfel, proiectul care spune primarul Gheorghe Românu că îi este drag și care va duce la revigorarea Aninei ar putea fi un model de succes și pentru alte zone în care mineritul a înghețat.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157646446662714″]

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/