Animaţie, bucurie, un dom și multă veselie! Teatrul de Vest vă invită în Lumea Poveștilor!

Județul Caraș-Severin va intra în Lumea Poveștilor prin intermediul Teatrului de Vest. Zilele care urmează se anunță pline de culoare, veselie, jocuri educative și socializare. Atracția principală va fi însă în centrul Reșiței.

SUPERNOVA Digital PLANETARIUM, un ecran sferic cu diametrul de 16 m, cel mai mare DOM și PLANETARIU din România va fi montat mâine, 1 iunie, în Centrul Civic al Reșiței. Este al treilea oraș din România la care participă SUPERNOVA Digital PLANETARIUM, după Cluj-Napoca, de la Festivalul de muzică Untold și Festivalul de film de la Sibiu – Astra.

„Mâine și poimâine, reșițenii sunt așteptați la dom, unde vor fi proiecții 4k. Avem 4 filmulețe. Un film/program durează 45 de minute, cu intrări la orele 10.00, 11.00, 12.00 în fiecare zi, iar după-masa, cu intrări la orele 17.00 și 18.00. Între orele 20.00 și 22.00 vor fi concerte. Noi deschidem ziua de 1 iunie cu un spectacol – «Cei trei Purceluși», la Moldova Nouă, în aer liber. Primarul Torma a achiziționat două spectacole din acest festival. Primăria Moldova Nouă oferă participare gratuită copiilor la spectacol, un exemplu pe care mi-aș dori să-l urmeze și alte primării”, a spus managerul teatrului reșițean, Florin Ionescu.

Manifestările urmează să se desfăşoare în mai multe locaţii din municipiul de pe Bârzava, în Caransebeş, Oțelu Roșu, Băile Herculane, Moldova Nouă, Oravița, Bocșa, Caraşova și Berzovia. La Reșița vor avea loc spectacole în aer liber în Centrul Civic, în Parcul Tricolorului și Parcul Siderurgistului.

Vor participa trupe importante de teatru din București, Cluj, Timișoara, Oradea, Arad, Râmnicu-Vâlcea. Vor fi 15 spectacole, cu 8 trupe.

În cadrul festivalului, Teatrul de Vest va organiza, în parteneriat cu Centrul de Voluntariat „Mansarda”, ateliere pentru copii în Centrul Civic al Reșiței.

Vor fi și două parade, oferite tuturor locuitorilor din Reșița. Pentru prima oară, luni, 3 iunie, se va desfășura o paradă și în zona Govândari. Marți va fi parada în Centrul Civic. Orele paradelor vor fi anunțate pe pagina oficială de Facebook a teatrului. Acestea vor fi stabilite în funcție de condițiile meteo, care îngreunează desfășurarea activităților. Este vorba despre paradă pe picioroange, jocuri cu focuri, ateliere de mânuire marionete, construcție păpuși din hârtie, cu care vor fi realizate spectacole pentru copii, atelier de mânuire săbii și de pictat măști.

„Centrul de Voluntariat «Mansarda», parteneră în festival, ne sprijină și, foarte important, avem încă un partener, Liceul de Artă, ai cărui profesori de pictură îi vor îndruma pe elevii Liceului de Artă în pictarea căsuțelor ce vor fi montate în centru, cele 10 căsuțe pe care le cunoaștem de la fiecare festival. S-a dezvoltat acest festival, am ajuns la concluzia că poate nu e doar un festival pentru copii, devine un festival pentru copii și tineret”, a declarat Mihaela Panainte, regizor și organizator al festivalului.

„Am reușit să negociez la sânge cu artiștii care vor cânta în dom. Pentru mine este o mândrie că am reușit să îi aduc pe niște sume infime, pentru că aproape nimeni nu vine sub 1.500 euro/concert. Sumele sunt extrem de reduse”, a spus Dorian Ianoș, cel care s-a ocupat de organizarea concertelor.

Raluca Ianoș, responsabilă de promovarea festivalului, a subliniat cât de important este ca un festival să fie vizibil: „Am reușit să facem vizibil acest festival peste tot: autobuze, stații, parcuri, școli, grădinițe. Primăria ne-a ajutat, ne-a permis afișajul în toate stațiile de autobuz și în autobuze. Ne așteptăm să vină oamenii în număr cât mai mare. Conform graficelor, vizibilitatea a crescut de peste 16 ori pe pagina de Facebook. Doar pe un clip video avem 16.000 de vizitatori, ceea ce este enorm pentru o pagină care era moartă când am preluat-o”.

Pentru această ediție a festivalului, biletele se pot achiziționa și online, pe eventgroup.ro, pot fi achitate cu cardul la casă, dar se pot cumpăra bilete și prin SMS.

Florin Ionescu are mari așteptări în urma eforturilor depuse în vederea organizării festivalului: „Vreau să depășesc recordul de la prima ediție ca număr de spectatori, sper să jucăm cu sala plină, să fie un eveniment de excepție. Financiar vorbind, sper să nu ieșim pe minus, domul este o investiție serioasă. Ideea de bază nu este profitul, pentru că nu suntem un teatru privat, nu este un festival gândit mercantil, ideea este de a oferi copiilor și părinților spectacole de calitate, un teatru bun pentru copii, pentru că ei sunt publicul pe care îl pregătim acum, pentru peste 10-15 ani. Încercăm să formăm publicul pentru viitor. Miza este să îi bucurăm pe copii, apoi, evident, este foarte important să avem încasări”.

Teatrele  invitate:

  • Teatrul Regina Maria, Oradea – Gulliver, Apolodor
  • Teatrul Anton Pann, Râmnicu Vâlcea – Rățusca cea urată, Gâscănelul, Punguța cu doi bani
  • Teatrul pe Roți, Arad – Scufița Urbană
  • Teatrul de păpuși Puck, Cluj – Scufița Roșie
  • Compania Niros, Arad – Pădurea fermecată, Verde Împărat, Ceata
  • Teatrul pentru Copii și Tineret, Merlin, Timișoara – Extraterestrul care își dorea ca amintire o pijama de Matei Vișniec
  • Micul Prinț, București, co-producție Lightwave Theatre Company & Unteatru
  • Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, Arad – Albă ca Zăpada

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/