ANI către Romeo Dunca: conflict de interese! Cutremur în Consiliul Județean, tensiuni în PNL!

Vicepreședintele Ovidiu Rădoi și consilierii liberali Ioan Cojocariu și Mircea Teodorescu riscă să-și piardă mandatele dacă vor fi găsiți în conflict de interese după ce Romeo Dunca a forțat nota cu liderii opoziției din Consiliul Județean!

Romeo Dunca s-a plâns și ieri că opoziția din Consiliul Județean nu dorește să aprobe repartizarea banilor către primării așa cum am propus-o el, deși variantele avansate de PSD, PMP și Pro România erau, practic, de nerefuzat în condițiile în care pentru a se ajunge la un vot în unanimitate mai trebuiau redirecționați doar câte 30.000 de lei (6.000 euro) de la fiecare primărie de oraș către comunele care, inițial, primiseră foarte puțin comparativ cu cele conduse de primari PNL. Încăpățânarea sa nu numai că a amânat toate plățile către unitățile administrativ-teritoriale și că va obliga PNL să deconteze politic, dar are toate șansele să dinamiteze partidul. Și asta pentru că acțiunile președintelui CJ i-ar putea lăsa pe mai mulți liberali fără mandate și chiar să-i scoată din scena politică, pentru o vreme cel puțin, din cauza unui posibil conflict de interese de descoperirea căruia se face „vinovat” chiar Romeo Dunca.

„Primăriile nu vor avea nicio problemă majoră pentru că își pot vota bugetele fără această alocare și noi avem timp să așteptăm răspunsul de la ANI, pentru că nu ne putem permite acuma, chiar dacă există o suspiciune rezonabilă. Așteptăm pe cei mai deștepți decât noi să ne spună ce putem face, iar după aceea vom proceda în consecință. Mă bucur că nu am făcut niciun compromis!”, anunța președintele Dunca imediat după ce și a doua oară schema de repartizare a banilor către primării propusă de el a picat la vot.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

De la cei mai deștepți, adică de la inspectorii de integritate, Romeo Dunca aștepta să afle „dacă votarea proiectului de hotărâre ce vizează constituirea unui fond la dispoziția consiliului județean, ce urmează a fi repartizat pe unități administrativ-teritoriale de către consilierii județeni care exercită simultan și alte funcții (director-manager la o casă de cultură aflată în subordinea unui UAT, consilier personal al primarului, consilier juridic la o societate de transport de interes local) și respectiv a căror rude/soție exercită o funcție publică în cadrul unei primării, este de natură să genereze un conflict de interese”. Asta deoarece asupra mai multor consilieri liberali plana suspiciunea că participarea lor la vot i-ar plasa în conflict de interese, iar hotărârea ar fi lovită de nulitate absolută.

Dunca n-a avut prea mult de așteptat. Răspunsul i-a venit de la Agenția Națională de Integritate chiar ieri, în partea a doua a zilei. A generat cutremur în palatul administrativ, dar mai ales în PNL Caraș-Severin, unde oamenii erau oricum la limita răbdării. „Din cele expuse de dumneavoastră și din interpretarea prevederilor legale incidente, opinăm că situațiile descrise de dumneavoastră pot să genereze un conflict de interese din perspectiva dispozițiilor art.228 din OUG nr.57/2019 cu modificările ulterioare, dacă consilierii județeni votează hotărâri de consiliu care produc un folos material pentru sine sau pentru celelalte persoane fizice/juridice prevăzute de legiuitor în cuprinsul acestui articol de lege”, i-a transmis lui Romeo Dunca președintele Agenției Naționale de Integritate, Florin Ionel Moise. Exact ceea ce îi explica și consilierul județean PSD Ioan Crina, care l-a avertizat pe președintele CJ că le va face rău mai multor liberali prin modul în care acționează.

Social-democratul se referă la posibilul conflict de interese care a fost evitat de cei în cauză prin neparticiparea la votul de ieri și din ultima zi a lunii ianuarie a acestui an. Numai că nu la fel s-a întâmplat și anul trecut. Atunci au votat! A trecut neobservat și nesancționat la vremea respectivă, dar Romeo Dunca i-a „aranjat” acum pe colegii săi, care riscă să-și piardă mandatele și să primească interdicția ca o vreme să mai ocupe funcții publice. Cât despre cum se vor împărți banii primăriilor, e clar că fără votul opoziției proiectul nu trece!

banner 970 x 250