Angajatorii, obligați să își protejeze lucrătorii pe perioada caniculei. Anunțul inspectorilor de muncă

sky 78113 1280
untitled design set 970x90 px

Conducerea ITM Timiș reamintește angajatorilor că sunt obligați prin lege să asigure măsuri pentru protecția lucrătorilor în perioadele cu temperaturi ridicate extreme. Aceste măsuri pot fi luate în urma consultărilor cu reprezentanţii sindicatelor, cu cei aleși de salariați sau de comitetele de securitate în sănătate, acolo unde acestea există. 

Astfel, în perioadele cu temperaturi foarte ridicate este indicată, pentru ameliorarea condițiilor de muncă, reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, iar spațiile de lucru trebuie să fie ventilate. Angajatorul trebuie să îi asigure fiecărui salariat câte 2-4 litri de apă minerală, echipamentul individual de protecţie, dar și o zonă în care să poată face dușuri.

Cei care nu pot face asta trebuie să ia de comun acord cu reprezentanții sindicatelor următoarele măsuri: reducerea duratei zilei de lucru, eșalonarea pe două perioade a zilei de lucru – până la ora 11 şi după ora 17, întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

Inspectorii ITM vor derula acțiuni de verificare a modului în care angajatorii asigură protecţia lucrătorilor în perioadele în care se înregistrează temperaturi ridicate extreme.

Brantner 1000x100px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/