Zile caniculare! Punctele de prim ajutor au fost solicitate intens în ultimele zile

prim ajutor lugoj

Punctele de prim ajutor de la Lugoj au fost solicitate intens în ultimele zile de caniculă, câteva zeci de persoane solicitând ajutor din cauza temperaturilor ridicate de afară.

 Temperaturile caniculare din ultimele zile au determinat activarea punctelor de prim ajutor în județul Timiș. Acestea au devenit operaționale începând de luni, 27 iunie și sunt deschise în intervalul orar 11-18.

La cele două puncte amplasate la Lugoj, unul în Piața Iosif Constantin Drăgan, nr. 10, Centrul Civic, iar celălalt în Piața Agroalimentară, pe Splaiul Morilor, nr. 1, s-au prezentat de la deschidere și până în prezent peste 20 de persoane, cărora căldura sufocantă de afară le-a cauzat probleme.

Punctele de acordare a primului ajutor sunt asigurate de personal din cadrul școlilor postliceale de specialitate și Societății de Cruce Roșie Timiș. Este important de știut că acestea nu înlocuiesc controlul medical de specialitate și consultațiile la cabinetul medicului de familie.

Direcția de Sănătate Publică Timiș face o serie de recomandări populației, astfel încât disconfortul cauzat de temperaturile ridicate să fie cât mai scăzut. Deplasările sunt de preferat a fi efectuate în primele ore ale dimineții. Aglomerațiile, expunerile la soare, efortul fizic intens între orele 11– 18 trebuie evitate, iar purtarea unor haine lejere, subțiri, deschise la culoare, a pălăriilor și ochelarilor de soare este necesară.

Oamenii sunt sfătuiți să consume 1,5 – 2 litri de lichide zilnic, nu prea reci, fiind de preferat apa, sucurile naturale și ceaiurile călduțe. Alcoolul este contraindicat, deoarece deshidratează, iar băuturile ce conțin zahăr și cofeină sunt și ele de evitat. Este indicat consumul fructelor și al legumelor.

Copiii și animalele de companie nu trebuie lăsate singure în autoturism, iar oamenii sunt îndrumați să se adreseze medicului de familie dacă manifestă simptome ce le pot afecta sănătatea.