Sute de tineri cărășeni, proaspăt ieșiți de pe băncile școlilor, sunt în toamna aceasta în căutarea unui loc de muncă. Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă din Caraș-Severin organizează la sfârșitul lunii o Bursă a locurilor de muncă pentru absolvenţi.
Agenții economici din Caraș-Severin, care nu anunță săptămânal prin AJOFM mai mult de 20-30 de locuri de muncă, sunt chemați să se înscrie la bursa organizată pentru absolvenții de anul acesta și să le ofere șansa de a lucra cât mai aproape de casă. Angajatorii vor avea ,,prilejul să-şi recruteze personalul direct, fără intermediari, în funcţie de cerinţele concrete ale locului de muncă pe care îl oferă”, se specifică într-un comunicat de presă al AJOFM Caraș-Severin.
Și absolvenții ar avea beneficii din participarea la un astfel de eveniment, subliniază autoritatea publică din domeniul gestiunii pieței muncii. ,,Absolvenţii unei forme de învăţământ care nu şi-au găsit încă un loc de muncă, dar şi alte categorii de persoane au şansa de a intra pe piaţa muncii, la Bursa locurilor de munca pentru absolvenţi, ce va avea loc în data de 26 septembrie 2014”. În fapt, aceasta este o ,,oportunitate pentru toţi solicitanţii de locuri de muncă interesaţi de a cunoaşte mai bine piaţa muncii, ofertele de locuri de muncă, pentru a putea astfel să aleagă un loc de muncă, conform pregătirii lor profesionale, sau, în ultimă instanţă, să se (re)orienteze profesional”.
Anul trecut, la bursa locurilor de muncă pentru absolvenți au răspuns prezent 27 de agenţi economici din cei 133 contactați de organizatori, care le-au oferit absolvenţilor doar 116 locuri de muncă, fiind angajați pe loc incredibilul număr de 6 tineri.
Problematica integrării tinerilor pe piața muncii
Nu puține sunt studiile care apar anual în mediul academic sau de cercetare sociologică și au ca subiect integrarea absolvenților de învățământ preuniversitar și universitar românesc pe o piață a muncii în continuă mișcare și evoluție. Printre problemele pe care toată lumea le dezbate și cărora cu greu pare a le fi identificate soluții se regăsesc incompatibilitatea dintre oferta educațională şi cerințele pieței muncii, neconcordanța dintre pregătire și competențele practice solicitate pe piața muncii, lipsa aptitudinilor și competenţelor necesare pentru activarea în domeniul pentru care s-au pregătit tinerii și accentul prea mare pus pe teorie, în detrimentul practicii. Funcționează prea bine încă acel vechi proverb românesc care spune… ,,teoria ca teoria, dar practica ne omoară!”
Tinerii cu vârsta cuprinsă între 15-24 ani reprezintă poate cea mai afectată categorie de români aflată în căutarea unui loc de muncă. Apare deja tendința de a privi peste granițe, cu jind, la bunăstarea celor care muncesc în țări precum Germania, Austria, Franța ori Marea Britanie… Şi planurile se fac… cu acordul mai mult sau mai puțin entuziast al părinților care le vor binele, chiar dacă asta îi duce departe de ei.
Locațiile bursei, stabilite în funcție de angajatorii participanți
Pentru a putea stabili orașele în care AJOFM Caraș-Severin va organiza această ediție a Bursei locurilor de muncă pentru absolvenți, este necesar să se cunoască, măcar în mare, care sunt agenţii economici care doresc să participe la Bursă.
Ei sunt astfel chemați să își depună ofertele de locuri vacante la sediul Agenţiei din Reşița, str. Traian Lalescu nr. 17 (tel 0255/212380), sau la sediile agenţiilor locale şi punctelor de lucru din Anina (tel 0255/241317), Băile Herculane (tel 0255/560484), Bocşa (tel 0255/555900), Bozovici (tel 0255/242600), Caransebeş (tel 0255/516323), Moldova Nouă (tel 0255/541069), Oraviţa (tel 0255/571598) şi Oţelu Roşu (tel 0255/533046).
Participarea agenţilor economici la bursă este gratuită, se mai precizează în comunicatul remis presei cărășene.