Specialiștii Direcției de Mediu din cadrul Primăriei Timișoara vor lua lecții de la singurul arborist din România certificat internațional cu privire la modul în care să aibă grijă de copacii din oraș, în cadrul unui workshop care va fi organizat în toamna acestui an.
Dominic Fritz vorbește de câteva luni despre faptul că vor fi organizate ateliere de lucru pentru angajații Primăriei Timișoara în care aceștia să fie instruiți cu privire la toaletarea corectă a copacilor, și nu numai. Iată că un prim eveniment de acest gen va fi organizat în toamna acestui an. Anunțul a fost făcut de către Andrei Condoroș, președintele Asociației Peisagiștilor din România, Filiala Vest.
„În această toamnă, Alexandru Purcaru este invitatul AsoP, Filiala Teritorială Vest, AsoP România, Companiile E-Distribuție și Primăria Municipiului Timișoara la un workshop care va urmări, printre altele, formarea și educarea specialiștilor Direcției de Mediu și societății, în sensul unei gestionări mai bune a patrimoniului verde al orașului, respectiv intervenții”, a explicat Andrei Condoroș.
Președintele AsoP, Filiala Vest, a precizat că Alexandru Purcaru este singurul arborist din România certificat internațional. Acesta a participat și săptămâna trecută la o intervenție care a avut loc în curtea Casei Artelor, care aparține Direcției Județene pentru Cultură Timiș, aflată în centrul Timișoarei. Aici se află un celebru castan, unde s-a intervenit pentru punerea în siguranță a curții, curățarea arborelui de părți uscate și rărirea coroanei, unde a fost cazul. Astfel, la finalul intervenției, castanul a fost lăsat cu imaginea unui arbore aproape neatins. La intervenția de la castalul din curtea Casei Artelor a participat și primarul Dominic Fritz.
„Vegetația orașului, arborii orașului (fie ei de patrimoniu sau nu) sunt agresați constant și în același mod de către oameni neinstruiți, dezinteresați și dezorganizați. Acest lucru trebuie să înceteze. Acest castan a fost norocos. În ultimii opt ani au căzut mii de arbori sub lanțul drujbelor în Timișoara, mânate de vanitatea și incultura câtorva. Nu dau nume. În curte, s-a auzit foarte sensibil un sunet de fierăstrău, ‘arma’ de lucru preferată a arboristului. Aș încerca să fac din asta o regulă în oraș. Când vine vorba de natură, de arbori, totul zeiss! Natura este cultură. Nu doar în 2023”, a afirmat Andrei Condoroș.