„Andrei Plujar s-a trezit brusc din somn și a avut un mare coșmar: Tabugan”

Atacuri dure astăzi, în zi de weekend, între liderul USR PLUS și directorul Direcției Silvice Caraș-Severin. Andrei Plujar i-a cerut demisia lui Ion Tabugan după ce a văzut raportul întocmit de Corpul de Control al Romsilva, care arată ilegalitățile din pădurile județului. Fostul parlamentar i-a răspuns cu aceeași monedă.

Corpul de Control al Romsilva a întocmit un raport în urma verificărilor care au vizat activitatea Direcției Silvice Caraș-Severin, condusă în prezent de Ion Tabugan. Mai exact, au fost controlate activitățile din ocalele silvice Berzasca, Bocşa Română, Bozovici, Nera, Oraviţa, Oţelu Roşu şi Rusca Montană.

Raportul a scos la iveală o serie de nereguli, tăieri ilegale cu pagube de zeci de mii de euro, folosirea fără drept a ciocanului silvic, partizi fără procese verbale de inventariere, rezilieri de contracte fără pierderea garanției în dauna bugetului Romsilva, parchete fără aviz de reprimire prin SUMAL.

Toate acestea l-au determinat pe Andrei Plujar, președintele USR PLUS Caraș-Severin, să meargă până într-acolo încât să ceară demisia lui Ion Tabugan. „Avem raportul de control Romsilva care ne arată în detaliu modul în care se fură lemn din pădurile noastre. Nu se poate așa ceva, sunt și tunuri de 100.000 euro într-un singur ocol silvic. Sute de cioate de care nimeni nu a știut și nimeni nu a auzit până la acest control au fost acoperite cu frunze, ramuri, sute de arbori seculari au fost tăiați și ascunși în acte oficiale și pe teren. Expresia «jaf ca în codru» caracterizează ceea ce se întâmplă sub conducerea lui Ion Tabugan la Direcția Silvică Caraș-Severin. Soluția de urgență este începerea anchetei penale și demiterea lui Ion Tabugan din poziția de director al Direcției Silvice Caraș-Severin. De asemenea, solicit un control similar al Romsilva și în celelalte Ocoale Silvice din subordinea Direcției Silvice Caraș-Severin pentru a se constata dimensiunea generală a jafului, având în vedere că suprafața verificată de corpul de control este restrânsă.”

Ion Tabugan a fost parlamentar timp de trei mandate și a revenit în fruntea Direcției Silvice Caraș-Severin la finalul lunii decembrie 2020. Controlul Romsilva a început în 27 octombrie 2020, a fost întrerupt după câteva zile de pandemie și reluat în 8 martie 2021, încheindu-se la începutul acestei veri. A vizat însă fapte din anii 2019 și 2020, spune Ion Tabugan. „Andrei Plujar s-a trezit brusc din somn și a avut un mare coșmar: Tabugan. Controlul a vizat anii 2019 și 2020, când eu nu eram la conducerea Direcției Silvice. Și lucrările din teren, și cele din birou. Cum să explic eu că Tabugan n-are niciun fel de imputație, niciun fel de sancțiune? Au fost dispuse măsuri pe care noi trebuie să le îndeplinim până în 30 august și să transmitem rezultatul la București. Dar 99% sunt deja rezolvate.”, a declarat directorul Direcției Silvice pentru Express de Banat.

Acesta nu neagă faptul că neregulile descoperite sunt de neacceptat, însă nici el nu a stat cu mâinile în sân. „Am făcut deja peste 50 de plângeri penale și am imputat peste un milion de lei. Dar acest control nu mă vizează, eu doar am respectat ce mi s-a spus să fac în urma controlului. Fără ezitare!” Ion Tabugan spune că a citit din scoarță în scoarță cele 192 de pagini, câte are raportul Corpului de Control al Romsilva, și garantează că nu s-a luat nicio măsura împotriva sa. La fel cum garantează că „în Caraș-Severin s-a terminat cu hoția” și că el însuși, prin funcția pe care o ocupă, va dispune sancțiuni împotriva oricui încalcă legea, fără menajamente. În plus, mai spune Ion Tabugan, la ora actuală nu există niciun ocol în județ care să nu fi fost controlat, pentru că ce nu a controlat Romsilva a controlat Garda Forestieră de la Timișoara.

În ceea ce privește atacurile, Ion Tabugan nu l-a menajat deloc pe Andrei Plujar, despre care spune că „este un no name al politicii din Caraș-Severin. Silvicultura să o lase pe seama silvicultorilor, a celor care au făcut școală la vreme, așa cum a trebuit.” Riposta nu s-a rezumat la contestarea calității de politician a liderului USR PLUS. „Domnul Plujar să-și dea demisia din funcția de subprefect, că nu este în stare să facă nimic acolo și este doar de fațadă. Și să-și vadă de treburile lui. L-am mai văzut la Prefectură și parcă e pierdut, nu se regăsește. Nu-și revine din eșecul prin care s-a trezit subprefect.”, a completat Ion Tabugan.