An greu pentru culturile de viță de vie! Producător local din județul Timiș: „A fost secetă, au venit multe ploi, a fost iar secetă, dar producția este bună”

gif card de energie dacus 1000x100 alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Seceta a rărit strugurii în podgorii, dar producătorii locali din județul Timiș spun totuși că producția nu este una rea. Vinul continuă să fie la mare căutare, iar producătorii estimează chiar o ușoară creștere a prețului. Un producător local din Recaș, cu o experiență în viticultură de aproximativ 27 de ani, a povestit cum „și-a pus amprenta” anul 2020 pe producția de struguri.

Liviu Gâts este din Recaș, zonă cunoscută pentru meleagurile pline de viță de vie, dar și pentru una dintre cele mai mari companii producătoare de vinuri din țară. Producătorul local spune că anul 2020 a fost unul foarte greu pentru agricultură, în general.

„Eu am cinci hectare de vie, sunt un producător mic. Le lucrez singur, doar cu ajutorare, în anumite momente, inclusiv la recoltat. Anul acesta a fost un an greu, a fost secetă, au venit multe ploi, a fost iar secetă, un an foarte greu pentru agricultură, inclusiv pentru vie, dar producția este bună. Producția diferă în funcție de soi. La strugurii de masă vorbim de 12, 13 tone la hectar, iar la strugurii de vin, cam de opt, nouă tone. Patru hectare am de vin. Recașul este cunoscut datorită Cramelor Recaș. Ei au peste 1.000 de hectare. Eu am lucrat la Crame vreo 27 de ani, dar am tot cumpărat vie, iar când am ajuns la cinci hectare am hotărât să mă ocup de proprietatea mea.”, a explicat, pentru www.expressdebanat.ro Liviu Gâts, producător local.

În Recaș există mai mulți producători locali care lucrează o suprafață totală de câteva sute de hectare. În ceea ce privește prețurile din acest an, la strugurii de masă se vor înregistra ușoare scăderi, dar vinurile ar putea fi mai scumpe.

1000x100 (3)

„La strugurii de masă prețul este chiar mai mic decât în anii trecuți pentru că nu se vând. Se vând foarte greu, probabil nu e un produs de strictă necesitate, iar atunci producătorii nu se orientează pe struguri și au alte priorități. La vin, tendința este de creștere a prețului pentru că sunt tot mai mulți consumatori sunt pe plan mondial, consumatori constanți de vin care au descoperit că vinul este o băutură sănătoasă. Noi, producătorii mai mici, vindem strugurii celor care își fac vin acasă. 200, 300, 500 de kilograme, iar ei își fac vinul lor.”, a mai spus Liviu.

Și pentru că piața s-a mutat în online, se pot face comenzi cu livrare la domiciliu. De exemplu, pentru o comandă de 10 kilograme, livrarea se face gratuit. De asemenea, specialiștii spun că partea plină a paharului este că, în lipsa ploilor, a crescut nivelul de zahar, iar strugurii din acest an vor fi mai dulci.

Sursa foto: Facebook

publicitate Timisoara banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/