Amenzi pentru orice! Lipsa de bun-simț va produce pagube serioase în portofel

femeie da cu matura
Cuib de vise 1000x100

Consiliul Local Lugoj a luat mai multe decizii care vizează o mai bună gospodărire a municipiului. 

Conform hotărârii aprobate de toți aleșii locali prezenți la ultima ședință ordinară, faptele săvârşite de operatorii de salubritate, cu încălcarea normelor privind curăţenia stradală şi a spaţiilor verzi şi colectarea deşeurilor, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă, după cum urmează:

  • nerespectarea orarului de colectare a deşeurilor menajere, comunicat Primăriei Municipiului Lugoj – amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei;
  • neîntreţinerea în perfectă stare de curăţenie a zonei pubelelor şi a terenurilor aferente – amendă de la 1.000 lei la 1.500 lei;
  • neasigurarea unui număr suficient de recipienţi la fiecare punct de colectare – amendă de la 500 lei la 1.000 lei;
  • neasigurarea recipienților colectori de deșeuri la șantierele cu care operatorul are contract de prestări servicii – amendă de la 1.500 la 2.500 lei;
  • murdărirea aleilor pietonale, trotuarelor sau carosabilului de către mașinile operatorului de salubritate – amendă de la 500 lei la 1.000 lei.

Amenzi și în cartierele de blocuri

Alte penalități vor fi acordate în cartierele de blocuri, atât pentru asociațiile de proprietari, cât și pentru locatarii care văd viața dintre blocuri ca la țară.

Astfel, dacă reprezentanții asociațiilor de proprietari nu afișează la intrarea în bloc, într-un loc vizibil, datele de identificare ale asociației de proprietari, respectiv numărul de telefon, se pot trezi cu o amendă de la 200 lei la 500 lei. Locatarii, în schimb, au parte de mai multe măsuri coercitive și pot primi amenzi pentru scuturatul obiectelor (covoare, pături, feţe de masă etc.) de pe balcoanele sau ferestrele imobilelor colective – de la 500 lei la 1.000 lei. De asemenea, obicei vechi în multe cartiere, expunerea la vedere a rufelor puse la uscat se sancționează cu amendă de la 100 lei la 500 lei. Se mai dau amenzi pentru: aruncarea pe geam a resturilor menajere, obiectelor şi lichidelor, de la 500 lei la 1.000 lei; producerea de disconfort prin depozitarea deşeurilor de orice fel în apartamente şi părţi comune din blocurile de locuinţe, respectiv în condominii, precum şi în curţile sau grădinile colective – amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei.

Țigările și semințele aruncate pe jos costă scump

STPT job 1000x200

Nu vor fi iertați de amenzi nici cei care uită civilizația acasă când ies pe străzi și cred că domeniul public e proprietatea lor sau mai mult, un coș de gunoi. Din acest motiv, aruncarea pe domeniul public şi privat al municipiului Lugoj sau al statului, sau în mijloacele de transport în comun a resturilor de semințe, a mucurilor de țigări, ambalajelor, se va lăsa cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei. Tot pe aceeași linie, spargerea și comercializarea de semințe de floarea soarelui și dovleac pentru consum, pe domeniul public și privat al municipiului Lugoj, se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei; murdărirea fațadelor cu desene și inscripții tip graffitti, cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei.

Nu stricați spațiile verzi!

Exploatarea în alte scopuri (parcări, grădini de zarzavat sau alte amenajări ) a spaţiilor verzi se va sancționa cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei; degradarea sau deteriorarea gazonului, cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei; degradarea sau deteriorarea gardului viu, cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei; doborârea, toaletarea sau deteriorarea arborilor sau a arbuștilor ornamentali, cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei; degradarea sau deteriorarea spațiilor amenajate cu flori, cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei; degradarea sau deteriorarea jardinierelor cu flori, cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei; degradarea sau deteriorarea mormintelor sau coroanelor de pe morminte, cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei; degradarea sau deteriorarea statuilor, cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei; degradarea sau deteriorarea trotuarelor, aleilor, căilor de acces aparținând domeniului public sau privat al statului prin activităţi de orice fel, fără acordul administratorului drumului, cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei; degradarea sau deteriorarea oricăror altor dotări ale domeniului public şi privat al statului (aparate de joacă pentru copii, stâlpişori, fântâni etc), cu amendă de la 1.500 lei la 2.500 lei. Accesul în intravilanul municipiului Lugoj al autovehiculelor, ATV-urilor, mopedelor și motocicletelor, peste digurile de protecție contra inundațiilor, între acestea și albia râului Timiș, se pedepsește cu amendă de la 500 la 2.500 lei. Pentru degradările aduse domeniului public sau privat al municipiului Lugoj, pe lângă sancţiunea contravenţională, conform prezentei hotărâri, se vor achita şi despăgubiri conform legii. Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor prevăzute de prezenta hotărâre se face de polițiștii locali ai Direcției Poliția Locală Lugoj, agenții de poliție ai Poliției Municipiului Lugoj, jandarmii Detașamentului de Jandarmi Lugoj precum și alte persoane împuternicite de Primarul Municipiului Lugoj.

Lista amenzilor este mult mai consistentă și cert este că decizia autorității locale lugojene nu pare deloc prietenoasă, din păcate este singura modalitate prin care unii dintre concetățenii noștri vor putea fi civilizați.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/