Amenzi maxime de 20.000 de lei! Primăria Lugoj a început controalele la ambrozie

ambrozie
explo 1000x200

Primăria Municipiului Lugoj a anunțat că a început controalele pentru identificarea terenurilor lăsate neîngrijite în intravilanul orașului. Demersul are ca scop, în principal, limitarea dezvoltării pârloagelor pe care se răspândește ambrozia, buruiana responsabilă de producerea unor alergii severe la nivelul aparatului respirator, al ochilor și al pielii.

Necombătută la timp ambrozia, care are perioada de dezvoltare pe tot parcursul sezonului de vară, cauzează probleme serioase, în ultimii ani din ce în ce mai mulți oameni află ce înseamnă alergia de ambrozie.

„Au fost demarate deja controale pe teritoriul municipiului pentru a identifica terenurile lăsate în paragină și pentru a atenționa deținătorii, care vor fi notificați”, a precizat Bogdan Blidariu, viceprimarul Lugojului.

Cei care nu se conformează vor putea fi amendați, iar sumele nu sunt deloc mici. În plus, terenurile neîngrijite vor fi și supraimpozitate. Combaterea ambroziei este reglementată prin Legea nr. 62/2018, ale cărei norme metodologice de aplicare au fost publicate în Monitorul Oficial nr. 785 din 12.09.2018. Conform legislației în vigoare, proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a ambroziei, pentru evitarea instalării și răspândirii ei pe terenurile intravilane sau extravilane, iar în cazul prezenței acesteia, pentru eliminarea ei. În scopul distrugerii și prevenirii răspândirii ambroziei, se vor desfășura periodic, lucrări de întreținere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări și metode specifice. Aceste măsuri pot fi luate în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe, cel târziu până la 30 iunie a fiecărui an.

Nerespectarea obligațiilor legale privind combaterea ambroziei constituie contravenție și se sancționează cu avertisment. Dacă nici după avertisment nu se iau măsuri, se trece la sancțiuni cu amendă între 1.000 și 5.000 lei pentru persoanele fizice și cu amendă între 10.000 lei și 20.000 lei pentru persoanele juridice. În cazul terenurilor intravilane neîngrijite (fără ambrozie), dacă proprietarul nu s-a conformat somației de efectuare a lucrărilor de întreținere/îngrijire necesare, în conformitate cu HCL 67/2017 privind aprobarea criteriilor și a metodologiei de încadrare a terenurilor situate în intravilanul Municipiului Lugoj, în categoria terenurilor neîngrijite, se va majora impozitul pentru terenul respectiv cu 300%, dacă este neîngrijit, respectiv cu 500% dacă este neîntreținut și cu deșeuri.

banner 970 x 250