Amenințări, șantaj și intimidare! Vicepreședintele Curții de Apel Timișoara, implicat în șmenurile de la Universitatea „Eftimie Murgu”!

Toate acestea reprezintă doar o parte din dezvăluirile făcute de fostul rector al universității reșițene, Ion Vela, corpului de control al ministrului Educației.

 

Pe masa ministrului Sorin Cîmpeanu au ajuns informații-bombă prezentate și susținute de documentele oferite de Ion Vela, omul care a condus timp de două mandate universitatea din Reșița. Cel puțin așa a afirmat acesta în cadrul unei conferințe de presă. Fostul rector a dezvăluit lucruri cu adevărat foarte grave, iar dacă acestea se confirmă înseamnă că sunt îndreptățiți cei care se întreabă ce rost mai are această universitate. „Singurul scop pe care îl am este păstrarea identității universității, a precizat Vela înainte de toate.  Aș vrea totodată să răspund unor comunicate ale anumitor reprezentanți ai conducerii universității. Eu nu sunt orice pensionar, sunt cetățean de onoare și am fost decorat de președintele României. Aș ruga-o pe doamna rector să nu uite că a făcut parte din echipa managerială pe care am condus-o timp de două mandate”. Apoi a trecut la atac: „Cum a fost votată de comunitatea academică a UEM atunci când a fost promovată profesor universitar?! S-a făcut ședință de Senat, a trecut. La comisia centrală, la București, dosarul a fost respins, pentru că în Senat nu a avut voturi suficiente ale comunității academice. Am făcut o altă ședință și s-a urmărit ca prezența să fie într-un anumit procent de cadre didactice. Să nu uite că pentru toate funcțiile prin care a trecut deciziile au fost sub semnătura mea, astăzi, un pensionar! Astăzi îmi transmite să-mi țin gura. Este un compliment sau un șantaj?!”

Ion Vela a vorbit mai departe de o pleiadă de nereguli aduse la cunoștința corpului de control al ministrului Educației, după o discuție de vreo patru ore. O primă problemă  ar fi falimentarea universității. „Am menționat aici managementul financiar defectuos, cu gradații de merit, indemnizații de conducere, cu personal administrativ nejustificat când universitatea e în faliment. Bugetul a fost folosit nejustificat. La 1.500 de studenți avem trei prorectori, trei decani, trei directori de departamente, secretare etc.”, a amintit Vela. Fostul rector a făcut referire apoi la desființarea învățământului la distanță la Herculane și mutarea lui la Orșova, la contractul pe care actualul rector, Doina Frunzăverde, ar fi refuzat să-l semneze cu o universitate din Franța pentru a le da studenților diplomă dublă. Desființarea „Ingineriei prelucrării lemnului” la Caransebeș reprezintă în opinia lui Vela o altă bubă a actualei conduceri. „Cabana turistică de la Coronini a fost înființată pentru ca studenții de la turism să facă activitatea practică. A fost transformată într-o reședință de vară pentru conducere! Casa de cultură a studenților e un alt aspect. Am primit de la primărie teatrul de vară. Am renovat acest amfiteatru. S-a votat în Senat conservarea în condițiile în care au fost investite miliarde. Întreruperea montării liftului pentru persoane cu handicap este o altă problemă. Adevăratul motiv îl știe doamna rector. Vreo trei ani m-am zbătut să primesc  o navă de la Poliția de Frontieră. Am semnat de recepție ca fiind bună. După un timp am fost numit președintele comisiei de casare. Am constatat lipsa motorului, a pompei. De ce au casat până nu au anchetat? Se vorbește că motorul a fost schimbat”, a mai arătat Ion Vela.

Acuzațiile lui Vela nu s-au oprit însă aici. Ba, au devenit și mai grave. „Am prezentat și modul de desfășurare a activității de conducere, folosind șantajul, intimidarea și hărțuirea la locul de muncă. Mi s-a desființat funcția de președinte contrar legii, în timpul mandatului, am fost scos la pensie în timpul anului universitar. Imediat după pensionare am fost dat afară din cabinet, deși eram conducător de doctorat. Nu mi s-a încheiat contract de muncă, nu am fost plătit. Vreo doi sau trei ani. Mă întreb: unde au ajuns acești bani? În aceeași situație se află și profesorul Tiberiu Mănescu. Am cerut să-mi facă și mie contract de muncă, să fim în legalitate. Fiul meu a fost întrebat de doamna decan Cziple: «Tu mai vrei să rămâi în universitate?! Tatăl tău critică universitatea la televizor!» S-a întâmplat în 2012, când a venit DNA-ul. Când a venit Curtea de Conturi, în 2009, pentru descărcarea de gestiune s-au ascuns acte!”, a acuzat Vela.

Fostul rector a denunțat totodată ilegalitățile făcute de fostul președinte al Senatului universității, Marian Mihăilă. Acesta a povestit că la examenul de disertație când a examinat studenții lui Mihăilă, acesta nu i-a dat voie să pună întrebări. A ieșit din sală și a revenit când a terminat grupa de studenți pe care o îndruma Mihăilă! Mult mai grav este însă un alt aspect la care s-a referit Vela: relațiile personale cu societățile comerciale care au executat lucrări pe timpul său. „Le-au început pe timpul meu, iar noua conducere a făcut recepția. Facturile au fost blocate timp de doi ani de conducerea universității. Firmele Gospodarul sau SC Mansard SRl București au dat în judecată și au câștigat la Tribunalul Caraș-Severin, dar au pierdut la Curtea de Apel Timișoara! Mă întreb: cine era vicepreședinte la Curtea de Apel Timișoara?! Cătălin Șerban, bun prieten cu prorectorul Marian Mihăilă, parteneri în dosar de corupție și condamnați pentru cazul Moldomin! Ce se întâmplă astăzi în justiție, traficul de influență, subordonații politic nu au acționat și în acest caz?! Ce instituție de stat falimentară este lăsată cu aceeași conducere?! Cum este posibil ca un președinte al Senatului universității, condamnat la trei ani cu suspendare, să fie lăsat într-o instituție de învățământ?! Actuala conducere este de vină și de asta i-am cerut demisia! Ori își dă demisia de onoare, ori să intervină ministerul pentru abuzurile pe care eu le-am arătat!”, a mai punctat acesta.

Rectorul Doina Frunzăverde a afirmat după precedenta conferință de presă a lui Vela că nu vrea să comenteze în niciun fel declarațiile acestuia. În altă ordine de idei, activitatea la „Eftimie Murgu” merge mai departe, astăzi fiind deschis un nou an universitar.

Comments

  1. andy says:

    Poate ar trebui discutat si de contractele cu diverse firme de proiectare, de modul in care s-au facut receptiile la lucrari. Poate milenara contabila care si-a desavarsit studiile la UEM stie mai multe dar nu vrea sa spuna. in mod sigur “doamna” FV ar schimba multe declaratii daca ar fi testata cu poligraful.

  2. radivoj milenovici says:

    De ce Falcoasa Bucoasa si Jegul Masono/Securist nu sunt inca la puscarie ? Se umbla cu mult”traffic de influenta”cumva ?!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/