Proiectul de 187 de milioane de lei nu îi scapă de primari de responsabilități!

 

Cel mai valoros proiect pe care îl derulează Consiliul Județean Caraș-Severin este cel de management integrat de gestiune a deșeurilor. Oficialii CJ spun că există o oarecare întârziere, dar aceasta nu e alarmantă.

 Forul județean a găzduit astăzi, la Reșița, un nou seminar de informare cu privire la ceea ce înseamnă Proiectul „Management integrat de gestiune a deșeurilor”. La acțiune au fost prezenți o parte dintre cei implicați în derularea lui. În speță, reprezentantul firmei care împarte containerele în Caraș-Severin, Radu Grădinariu, a precizat că a obținut astfel de contracte în aproape jumătate dintre județele țării, dar că spre deosebire de alte zone în județ lucrurile stau bine, astfel că acesta se va încheia la termenul prevăzut prin contract.

 În Caraș-Severin sunt peste 3.000 de containere, peste 16.000 de compostoare. Sunt distribuite la primării, montante și stivuite. Vom termina luna aceasta cu distribuția (…) Totul se încheie cu gestiunea, dar e nevoie de un operator și acest lucru nu va fi ușor, pentru că județul este întins, iar groapa de gunoi, una singură”, a precizat administratorul firmei.

Proiectul nu va rezolva problema integrală a deșeurilor, iar tocmai din acest motiv cei responsabili de proiect spun că și primăriile au partea lor de responsabilitate în domeniul mediului. Consiliul Județean este implementatorul acestui proiect. Niciuna dintre legi nu prevede obligația noastră de a ne preocupa de gestionarea deșeurilor în cadrul județului, dar pentru că trebuia să existe cineva care să reprezinte toate autoritățile publice laolaltă și să poată să își asume implementarea proiectului s-a decis că instituția capabilă să facă asta este CJ. Asta nu înseamnă că automat nimeni dintre autoritățile locale nu mai are niciun soi de obligație, de răspundere și toate problemele pe care nu pot, nu știu sau nu vor să le rezolve le transferă administrației județene și acestui proiect”, a precizat Victor Naidan, director în cadrul instituției. Mai exact, acesta se referea la problema molozului, a curățeniei din orașe sau la întreținerea spațiului verde, aspecte care le revin în grijă strict administrațiilor locale.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Cât la sută din proiect e gata?

În altă ordine de idei, Victor Naidan a precizat că există o oarecare întârziere în ce privește derularea proiectului, dar aceasta nu este alarmantă, pentru că este loc de mai bine. În principiu, contractele se află în faze diferite de implementare. La Lupac, centrul este gata în proporție de 54 la sută, în condițiile în care discuția se referă la materialele decontate. În discuția în care ne referim la utilaje, acestea sunt ultimele care sosesc și care se montează și reprezintă 42 la sută. În principiu, o parte din utilaje au ajuns, iar lucrurile sunt într-o proporție de 75-80 la sută gata. E o rămânere în urmă care are explicații subiective și obiective … ”, a subliniat directorul.

Cele trei stații de transfer, de la Oțelu Roșu, Pojejena și Bozovici, sunt aproape gata, rămânând ca beneficiarul proiectului să mai clarifice anumite date legate de construirea drumurilor de acces, pentru că la licitații nu s-a prezentat nicio firmă.

publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/