În plenul Senatului României s-a votat astăzi, cu 76 de voturi pentru, 21 de abțineri și 6 voturi împotrivă, propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 236/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. În ciuda faptului că Guvernul a solicitat respingerea acestui proiect, deși Raportul Comisiei Senatului fusese favorabil, senatorii au aprobat toate amendamentele dezbătute.
Propunerea legislativă are ca obiect modificarea alin.(5) al art. 65, in sensul includerii în categoria persoanelor care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare și a persoanelor care au locuit cel puțin 30 de ani în zone afectate de poluare, în unele zone miniere sau centre siderurgice, cât și pe o rază de 8 km față de aceste localități.
Practic, această măsura are un caracter reparatoriu față de toate persoanele care într-o perioadă neîntreruptă de 30 de ani au avut de suferit în urma poluării din cauza extracției, preparării și arderii cărbunelui sau a șisturilor bituminoase, a extracției și prelucrării minereurilor feroase și neferoase cu conținut de praf sau emisii de gaze cu efect de seră, cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor și clor, feldspat și siliciu sau de radiații cu minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent și hexavalent, a pulberilor metalice și/sau de cocs metalurgic precum și a emisiilor de amoniac și derivate, a explicat parlamentarul PNL de Caraș-Severin.
Marcel Vela a propus un amendament care a fost votat cu majoritate de voturi prin care au fost introduse în lista localităților care beneficiază de această măsură reparatorie și municipiul Reșita, orașele Oțelu Roșu, Anina și Moldova Noua și comunele Armeniș și Ciudanovița din județul Caraș-Severin. Legea urmează să fie transmisă pentru analiză și dezbateri și la Camera Deputaților.