Amendamentul propus de senatorul Vela reduce vârsta de pensionare pentru cărășenii din 6 localități

Veste bună pentru cărășenii din 6 localități ale județului. Amendamentul la legea privind sistemul unitar de pensii publice a fost adoptat de Parlament, așa că persoanele care au locuit 30 de ani în zone afectate de poluare au dreptul să se pensioneze cu 2 ani mai devreme.

Cărășenii din Anina, Armeniș, Ciudanovița, Moldova Nouă, Oțelu Roșu şi Reșița, care au locuit cel puțin 30 de ani în aceste zone sau pe o arie de 8 kilometri în jurul lor, au dreptul să se pensioneze mai devreme cu 2 ani, fără nicio penalizare.

Printre cei care au propus, încă în anul 2017, amendamentul la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice s-a aflat și senatorul liberal Marcel Vela. Propunerea legislativă avea ca obiect modificarea alin.(5) al art. 65, în sensul includerii în categoria persoanelor care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare și a persoanelor care au locuit cel puțin 30 de ani în zone afectate de poluare, în unele zone miniere sau centre siderurgice, cât și pe o rază de 8 km față de aceste localități.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

Practic, această măsura are un caracter reparatoriu față de toate persoanele care într-o perioadă neîntreruptă de 30 de ani au avut de suferit în urma poluării din cauza extracției, preparării și arderii cărbunelui sau a șisturilor bituminoase, a extracției și prelucrării minereurilor feroase și neferoase cu conținut de praf sau emisii de gaze cu efect de seră, cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor și clor, feldspat și siliciu sau de radiații cu minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent și hexavalent, a pulberilor metalice și/sau de cocs metalurgic precum și a emisiilor de amoniac și derivate.

banner 970 x 250