Amendament forțat! Boldea și-a lăsat mândria și a alocat banii necesari spitalului

Ședința Consiliului Local privind rectificarea bugetului municipiului Lugoj avea ca temă prioritară contribuția de 10% a orașului la finanțarea guvernamentală de aproape 5 milioane de lei pentru Spitalul Municipal „dr. Teodor Andrei”. Contribuția era obligatorie pentru ca banii să fie alocați de către Guvern, însă în proiectul de hotărâre inițiat de primarul Francisc Boldea suma respectivă nu s-a regăsit.

Consilierii locali din opoziție și președintele PNL, Claudiu Buciu, au făcut presiuni pentru ca suma respectivă să intre în cadrul rectificării bugetului local. Lucru care s-a întâmplat, în discuțiile preliminarii ce au avut loc înainte de ședință primarul Francisc Boldea mandatându-l pe viceprimarul Cristian Galescu să facă un amendament prin care suma respectivă să fie inclusă în buget. Mai mult decât atât, un alt vis al primarului Boldea s-a dărâmat, podul paralel peste râul Timiș, care a pierdut 500.000 lei, transformați în contribuția municipiului, cotă parte la finanțarea guvernamentală.

Pe de altă parte, primarul Francisc Boldea a lăsat să se înțeleagă că sunt prea mulți bani pentru aparatura destinată compartimentului ATI, asta după o altă intervenție nefundamentată a consilierului Liviu Brîndușoni, care afirma că nu avem nevoie de 20 de ventilatoare mecanice la spital. „Nu o să te lase nimeni să cumperi aparatură în paralel, și din banii de la Primărie și din banii de la Minister.”, i-a spus primarul Boldea managerului Erwin Floroni. Acesta a explicat că atunci când a făcut cererea către Minister nu avea certitudinea că de la Primăria Lugoj va primi fonduri: „În primul rând nu am visat că voi primi acești bani de la Minister, iar când am făcut această cerere de la Primărie încă nu aveam alocat niciun leu pentru aparatură. Achizițiile pe care le vom face sunt pentru a încerca să despărțim partea de spital COVID de cea non-COVID. Cum facem acest lucru? Prin modificarea structurii secției ATI, care să funcționeze în două locații diferite, partea de COVID unde este acum Paleația și Neurologia, iar non-COVID în actualul compartiment ATI.”, a spus medicul Floroni.

Ideea nu prea a prins la șeful administrației lugojene, care s-a grăbit să afirme: „Nu există înființarea unei noi secții ATI la Paleație. Suntem spital de gradul IV, trebuie găsită forma legală pentru achiziția de aparatură”.

Replica a venit ca un bisturiu ascuțit: „Nu mă mai contraziceți, că deja am vorbit cu Ministerul Sănătății și există această posibilitate. Deja avem și o a doua gardă ATI pe perioada coronavirusului, susținută cu medici de la Timișoara. Nu are rost să mă contraziceți că nu am dormit în aceste zile, am lucrat pentru a face lucrurile să funcționeze. Trebuie să asigurăm asistența medicală și celorlalți bolnavi, neglijați în ultima vreme.”, a mai spus dr. Erwin Floroni, manager al spitalului.