Cu toate că centrele de vaccinare pentru fazele II și III au stârnit un adevărat război între guvernanți și primăriile din țară, în seama celor din urmă existând posibilitatea să cadă toată povara costurilor imunizării, totuși, în unele UAT-uri, sănătatea oamenilor are prioritate, iar reprezentanții administrațiilor publice locale încearcă să asigure toate dotările necesare pentru ca locațiile în care populația urmează să se imunizeze să întrunească toate cerințele DSP. Se-ntâmplă și la Moldova Nouă.
Potrivit secretarului Primăriei Moldova Nouă, Florin Ciovela, Ambulatoriul Integrat din cadrul Spitalului Orășenesc Moldova Nouă va deservi vaccinării cetățenilor din următoarele localități: Moldova Nouă, Socol, Pojejena, Coronini, Sicheviţa, Gârnic, Berzasca, acesta fiind asigurat că locaţia unde urmează să aibă loc acțiunea de imunizare întrunește toate criteriile unui centru de vaccinare, respectiv: trei încăperi (sală de așteptare, sală în care se derulează procesul de vaccinare, dar și o sală de monitorizare în vederea eventualelor reacții adverse în urma vaccinării), frigider pentru păstrarea dozelor de vaccin, toaletă funcțională, scaune, paturi etc.
Printre persoanele desemnate să facă parte din nucleul de coordonare a vaccinării împotriva COVID-19 în orașul de la malul Dunării se pot enumera:
– dr. Diana Daniela Buriman: (coordonator);
– Sebastian Pătroi: reprezentant Spital Orășenesc Moldova Nouă;
– Gheorghe Retezan (reprezentant Poliția Locală Moldova Nouă);
– Dumitru Daniel Firan (reprezentant Poliția orașului Moldova Nouă);
– Eugen Țunea (reprezentant MAI);
– Sorina Loredana Muntean (reprezentant UAT Moldova Nouă);
– Ana Maria Andraș (asistent medical);
– Loredana Lenuța Josan (asistent medical).
Ținând cont de faptul că în seama primăriilor ar putea fi trecute cheltuielile cu personalul implicat în procesul de imunizare, secretarul administrației publice locale din Moldova Nouă a ținut să facă următoarele precizări:
„În urma discuției purtate cu managerul Spitalul Orășenesc Moldova Nouă legat de cele necesare pentru dotarea centrului de vaccinare, am înțeles că nu e nevoie de sprijin financiar, întrucât totul este pus la punct. Legat de faptul că primăriile vor suporta costurile procesului de vaccinare, nu mă pot pronunța până nu văd actul normativ. Trebuie să vedem despre ce bani vorbim, cine va plăti sumele și de unde vor veni banii. Cel mai probabil, după ce toate aceste aspecte se vor clarifica, abia atunci vom putea avea o poziție în acest sens”.