Alergiile la ambrozie îi fac pe caransebeșeni să solicite sprijinul Primăriei pentru a curăța zonele verzi de această plantă, care are un tip de polen ce poate provoca rinita alergică sezonieră, cunoscută şi sub denumirea de febra fânului.
În plenul ședinței de Consiliu Local, consiliera PSD Mariana Bischop a întrebat executivul Primăriei dacă aplică legea privind combaterea buruienii ambrozia pentru limitarea ariei de extindere a acestei specii invazive. Și asta pentru că sunt foarte mulți gugulani care reclamă faptul că orașul este plin de ambrozie.
a href=”https://expressdebanat.ro/wp-content/uploads/2020/08/ads-1200-270-3.jpg”>
Primarul interimar, Marius Isac, a precizat faptul că prin angajații de la Spații Verzi se încearcă în aceste săptămâni să fie tăiată ambrozia, dar doar cea care a crescut pe domeniul public, întrucât pe stațiul privat nu le permite legea.
„Credeți-mă că eu știu cel mai bine ce înseamnă efectul ambroziei. Noi, Primăria, am înștiințat aproape toți deținătorii de terenuri agricole pentru ca în termen de maxim 15 zile de la primirea notificării să ia măsuri de curățare a spațiilor verzi de ambrozie, dar evident nu a luat nimeni nicio măsură, cred că nici noi pe terenurile publice nu am apucat să tăiem chiar tot. Eu fiind unul dintre cei mai afectați de ambrozie, îi înțeleg pe cetățeni. În oraș nu prea se găsește, doar în zonele de cartiere mai mărginașe.”, a specificat primarul interimar, Marius Isac.
În contextul pandemiei de coronavirus, medicii atrag atenția că există simptome ale alergiei la ambrozie care se aseamănă cu cele de COVID, însă doar la început pentru că sunt diferențe majore, precum durerile de gât, caracteristice infecției Covid, febră, diaree. Pacienții trebuie să sune la alergolog, care îi va evalua la telefon, pentru că se permit aceste consultații; dacă au un început mai sever al alergiei la ambrozie și tratând alergia corect, sunt șanse ca pacientul care are alergie și poate este infectat cu COVID să nu răspândească infecția.