Ambrozia, câștigătoare în lupta cu legea. Suferința cade pe oameni

Un bărbat din comuna Giroc, alergic la ambrozie, s-a plimbat de la o instituție la alta în încercarea de a afla de ce terenul din zona cartierului în care locuiește, unde planta se întinde cumulat pe mai multe hectare, nu este curățat. Buruiana ajunge și la doi metri înălțime în anumite locuri, dar se pare că legea nu e atât de puternică încât să poată să o stârpească. 

Rolland Bilti s-a plimbat pe holurile a trei instituții publice din Giroc și Timișoara. Motivul un teren din zona locuinței sale nu a fost curățat de ambrozie.

Prima oprire Primăria Comunei Giroc. „Am fost la Primărie, la Compartimentul de Mediu. Am vrut să vedem dacă se respectă prevederile legii. Doamna ne-a arătat câteva dosare, a spus că a trimis somații, dar nu a vrut să ne spună câte somații, câte amenzi a dat. Am fost 12 persoane la Primărie. A spus că nu poate să facă mai multe deoarece proprietarii nu semnau somațiile fiind plecați în alte țări. Acum, nu cred că e plecat tot Girocul.”, a declarat, pentru Express de Banat, Rolland Bilti.

Pentru că problema nu a fost rezolvată, iar în zonă au fost aruncate și gunoaie, omul a mers mai departe. Destinația Consiliul Județean Timiș. „Acolo m-am întâlnit cu trei persoane. Mi-au spus că ei nu pot să facă mare lucru deoarece consiliile locale nu se subordonează lor. De la Consiliul Județean am aflat că un om politic va face lobby pentru modificarea legii. Nu știu dacă se va întâmpla așa. Speranța moare ultima.”, a spus bărbatul.

Potrivit răspunsului oficial dat de Prefectură, au fost verificate în teren 66 de locații din Giroc și Chișoda. „S-a constatat că 14 din acestea au fost cosite cel puțin odată, 4 decopertate în vederea efectuării de construcții, iar pe 2 parcele s-a constatat existența buruienii ambrozia într-un procent ridicat. Diferența de 46 de poziții fiind ocupate cu vegetație din alte specii de plante în care ambrozia se regăsește într-un procent nesemnificativ”. Pentru cele două terenuri găsite în ilegalitate s-au aplicat o amendă și un avertisment. 

Legea, prea „stufoasă” pentru o simplă buruiană

Potrivit Normelor de Aplicare a Legii 62/2018, „verificarea terenurilor infestate cu buruiana ambrozia se declanșează primăvara după răsărirea acestei buruieni și se încheie cel târziu până la data de 20 mai a fiecărui an”. După aceste verificări, autoritățile locale întocmesc un centralizator cu suprafețele de teren infestate. Centralizatorul trebuie trimis, până în 25 mai, Instituției Prefectului și direcțiilor pentru agricultură județene. „Centralizatorul a fost trimis în 24 mai. Eu nu pot spune dacă pe un teren va exista ambrozie în următoarele luni. Noi mergem în teren și vedem concret ce găsim. Dar eu nu pot spune dacă și când va crește ambrozia pe anumite terenuri având în vedere și schimbările acestea climatologice. Eu pot să dau amenzi în orice perioadă doar pentru teren neîngrijit, insalubru, nu specific pe existența ambroziei.”, a declarat pentru Express de Banat Adelina Sârbu, din cadrul Compartimentului de Mediu al Primăriei Giroc.

Odată trimise centralizatoarele, „Instituția Prefectului transmite o somație către toți proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și a bazinelor piscicole unde au fost identificate focare de infestare cu buruiana ambrozia, până cel târziu în 5 iunie.”, se mai arată în lege. 

Ulterior, o comisie mixtă, realizată prin ordin de prefect, trebuie să verifice, în perioada 1-15 iulie, dacă terenurile au fost curățate. Comisia este formată din: „specialiști desemnați din cadrul direcțiilor pentru agricultură județene, respectiv a municipiului București, comisariatelor județene ale Gărzii Naționale de Mediu, direcțiilor județene de sănătate publică și autorităților publice locale pe a cărei rază teritorială se face controlul”.

Dacă terenurile nu au fost curățate după primul control, se dau avertismente. Cel de-al doilea control trebuie realizat în perioada 16-31 iulie. Abia atunci se pot tăia amenzi. „Din păcate, legea ambroziei este una foarte prost făcută în sensul în care prevede că se fac tot felul de comisii împreună cu oameni de la Direcția de Mediu, Agricolă, inclusiv Prefectura. Deci, sunt prea multe instituții implicate care așteaptă ca fiecare să facă ceva.”, a mai spus Rolland Bilti.

O ultimă sesizare

Peste 300 de persoane, care au intrat în contact cu buruiana și au dezvoltat alergie, le cer ajutorul autorităților. A fost depusă și o ultimă sesizare la primăria comunei, în speranța că lucrurile se vor rezolva. „Am depus în 6 septembrie sesizarea cu numărul 41457, în speranța că autoritățile vor conștientiza și vor lua măsuri urgente atât în perioada imediat următoare cât și anul viitor în lunile mai-iunie când această buruiană poate fi înlăturată înainte de perioada de înflorire. Am deschis o listă online unde pot semna toate persoanele care se confruntă cu această problemă. Eu mă simt foarte rău. De la tratament nu ne putem concentra la volan. Eu sunt asmatică și singura variantă e să iau doze duble.”, a declarat Doriana Andrașescu, locuitor al comunei.

Pentru teren infestat cu ambrozie, persoanele fizice se pot alege cu amenzi care se situează între 750 și 5.000 de lei. Cele juridice trebuie să scoată din buzunar între 5.000 și 20.000 de lei. Rămâne de văzut cum și dacă se va rezolva situația. Până atunci, suferința cade pe oameni.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/