Timișoara poate să amâne titlul de Capitală Culturală Europeană? Dominic Fritz a discutat cu persoane din mai multe domenii, care își doresc ca programele culturale să se desfășoare normal, chiar dacă asta înseamnă mai târziu de 2021.
Întâlnirile în online transmise pe pagina de Facebook a lui Dominic Fritz au avut ca temă titlul câștigat de Timișoara pentru anul 2021. Peste 40 de persoane care fac parte din societatea civilă, zona culturală, mediul diplomatic, mass-media și conducerea unor companii locale au fost invitați să își expună punctul de vedere. Majoritatea consideră că atât pandemia, cât și infrastructura culturală a orașului sunt temeiuri serioase pentru amânarea titlului de Capitală Culturală. Candidatul Alianței USR-PLUS la Primăria Timișoara crede că amânarea trebuie discutată și cu celelalte orașe care vor deține același titlu în 2021. „Trebuie să existe o presiune comună din partea statelor membre, din partea orașelor, dar și o coagulare și un efort comun din partea mai multor orașe. Este important să avem o perspectivă europeană asupra acestui subiect, nu doar una timișoreană.”, a declarat Dominic Fritz.
Europarlamentarul Vlad Botoș promite să susțină în fața Comisiei Europene cererea de amânare a titlului de care se va bucura Timișoara dacă reprezentanții domeniului cultural consideră că este nevoie. Botoș a declarat că programul atrage un număr semnificativ de turiști, motiv pentru care este nevoie de fructificarea Capitalei Culturale la maximum. „Actualele Capitale Culturale Europene (Rijeka și Galway) ar putea avea o prelungire până în februarie-martie anul viitor, urmând ca viitoarele Capitale Culturale Europene (Timișoara, Novisad, Eleusis) să aibă, la rândul lor, un an plin. Un program de genul acesta atrage foarte mulți turiști, așa că indicat este să avem un an plin. La nivel european se are în vedere amânarea. Trebuie să vedem ce e mai bine pentru Timișoara: o amânare de doar câteva luni sau o amânare până în 2022 sau chiar 2023. Nu am făcut până acum niciun demers pentru a solicita o amânare, am vrut să discut mai întâi cu reprezentanții domeniului cultural, iar dacă dumneavoastră apreciați că ar fi bine ca acest proces să sufere o amânare, atunci voi susține această propunere.”, a comentat Vlad Botoș.
Deputatul Iulian Bulai este de părere că Guvernul trebuie să desemneze de urgență un secretar de stat din cadrul Ministerului Culturii care să managerieze situația Capitalei Culturale Europene. Dezvoltările secundare declanșate de primirea titlului în economie nu trebuie trecute cu vederea, motiv pentru care măsurile de dezghețare trebuie să permită Timișoarei să-și demonstreze calitățile. „Pe lângă actul cultural în sine, într-un astfel de context se dezvoltă un sistem economic ce ține de industrii auxiliare, transport, construcție, HoReCa, toate dezvoltate cu aportul culturii. Cred că ar trebui gândită o perspectivă de intercalare a evenimentelor. O Capitală Culturală Europeană digitală nu funcționează, pentru că într-un astfel de context trebuie descoperită moștenirea culturală comună prin interacțiune. Mai degrabă amânăm decât să transformăm acest eveniment într-unul online, care ar avea un impact minim spre deloc. Ar trebui să gândim în modul cel mai creativ măsuri de dezghețare treptată a acestei perioade de inactivitate.”, a explicat Bulai.
Invitații lui Dominic Fritz consideră că propunerea de amânare ar trebui să pornească de la o consultare cu decidenții de la nivelul local, național și implicarea tuturor actorilor implicați deja în acest proiect. „Marea majoritate a participanților la această masă rotundă a fost pentru o amânare și mi se pare un argument destul de puternic. Pur și simplu nu știm care vor fi restricțiile pe termen mediu și lung și cum va trebui să ne obișnuim să trăim cu acest virus. E nevoie de predictibilitate. Nu mi se pare corect să fim forțați să facem un program care să fie timp de un an întreg doar provizoriu.”, a încheiat Dominic Fritz.