Am rămas bine și pe bună dreptate în țara noastră. Încă ne putem lăuda cu sănătate curată

Mâncăm ca să trăim, să ne bucurăm de preparate și de calitatea acestora și mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă, atunci când meniul este bogat. Dar mai sunt alimentele sănătoase, ne mai putem bucura de gustul din anii copilăriei, când totul era pregătit în casă, fără aditivi și alți conservanți cancerigeni?

Da, mai există speranță! Pentru că România încă se poate lăuda cu produse de calitate, nemodificate genetic, pregătite curat, după rețetele vechi în care savoarea unei bucăți de carne sau a unui cârnat era 100% naturală.

Chiar dacă suntem și noi tot mai des invadați de celebrele semipreparate, de adaosul de apă și sare în carne, de sutele de produse provenite din import, românii știu să facă diferența calității și preferă bunul(-)gust. Și la propriu, și la figurat! Orașele mici sunt încă cele mai privilegiate pentru că aici tradiția nu a murit, fapt dovedit de micii producători ce prepară și comercializează doar produsele naturale. Reșița este un exemplu al gustului și al bunului-simț prin prezența pe piață a măcelariei-carmangerie „MARII MICI UZONI”.

Lupta, munca și perseverența au atras aprecierile consumatorilor, care calcă pragul măcelăriei zilnic. Și prăvălia Șpais are fidelii ei! Ambele sunt situate în Piața Sud din municipiu.

Vremuri noi cer oameni și idei noi

Cu o afacere transmisă din tată în fiu, Claudiu Uzoni este cel care se află la cârma afacerii, un antreprenor cu viziune și bine ancorat în realitățile pieței de azi. Că managerează o măcelărie, nimic nou sub soare, doar că măcelăria este o bibliotecă, asta da noutate!

„Eu fiind cu mai multe idei, mai tânăr, mai îndrăzneț am început cu rebranduirea. În momentul preluării magazinului l-am transformat în «Bibliotecă» și mi s-a părut normal să aducem ceva produse naturale de la alți producători locali și am făcut și acest șpais, care are produse de la micii producători locali: de la zacuscă, murături, gemuri, siropuri, brânză maturată, cașcaval, unt de casă, am adus și sifon care mi s-a părut o chestie interesantă Cumperi din bibliotecă și ți-am dat un premiu din șpais, asta ca să intri să vezi cum este.

Și pentru că mie îmi place tot ce este nou, mai îndrăzneț, am îndrăznit să combin mâncarea cu teatrul. Tocmai de aceea am organizat, în colaborare cu Teatrul de Vest din Reșița o tombolă prin care îi premiem cu un bilet la teatru pe cei care cumpără din măcelărie. Eu am vrut mereu să fac ceva altfel, să ieșim din tiparele prăfuite, ale unei societăți îmbătrânite. Sper că oamenii văd și gustă calitatea!”, a povestit Claudiu Uzoni.

Biblioteca de Afumături este un concept mai vechi, rebranduit pentru a confirma calitatea și imaginea câștigate în timp. Magazinul oferă produse românești din carne, pregătite cu atenție, fără aditivi alimentari și după vechile rețete lăsate moștenire de pricepuții măcelari. În Biblioteca de Afumături sunt expuse la vânzare preparate ce satisfac toate gusturile: de la ceafă de porc, jambon, mușchi afumat, lebăr sau tobă până la clasicii cârnați afumați doar cu lemn de esență tare, care dă cărnii o aromă specifică, proprie, mai ales acum, în perioada Crăciunului, când magazinul este plin până la refuz: și de clienți, și de produse.

„Ca măcelărie noi suntem pe nișă, pentru că vrei un produs natural afumat pe care nu-l găsești în supermarket, vrei un cotlet tranșat, proaspăt pe care nu-l găsești. Toate sunt made în Spania și pline de apă, iar ei forțează pe preț numai ca să te atragă să cumperi și alte produse pe lângă. Omul a aflat de noi, a gustat afumătura, că unora nu le place că este prea sărată, dar fiind făcute ca la țară, adică le ții în sare și le afumi nu-s injectate, e logic că sunt mai sărate decât cele false din supermarket. Dacă îți aduci aminte, când mâncai cotletul de la bunica era sărat adică asta este și trendul este de a se întoarce lumea la produse tradiționale la produse home made. Cârnații nu sunt toți la fel, că-s făcuți cu mâna, chiar dacă sunt făcuți cu șpriț tradițional, dar nu sunt produse standardizate și cotletul este un pic mai sărat, altul mai putin, pentru că nu poți doar dacă injectezi, le faci industrial, poți să măsori pașii. La mine dacă au stat 5 zile în plus la sare automat este un pic mai sărat.”, a dorit să mai adauge Claudiu Uzoni.

 

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/