„Am intrat în război cu mâinile goale!” Strigăt disperat de ajutor al medicilor ATI de la Spitalul Municipal Timişoara

Medicii Secţiei ATI de la Spitalul Municipal Timişoara cer ajutor autorităţilor. În cazul în care numărul pacienţilor diagnosticaţi cu Covid-19 va creşte, unitatea sptalicească îi va primi. Cum?Fără echipamente de protecţie suficiente, arată  cadrele medicale de la terapie intensivă într-o scrisoare în care precizează că au intrat în război cu mâinile goale.

“Vă scriem din partea Colectivului Secţiei ATI I al Spitalului Municipal Timişoara, spital ce apartine de Primăria Timişoara. Situatia de aici începe să fie disperată. Fiindca am intrat în razboi cu mainile goale! Acum aproximativ 2 săptămâni, când OMS a declarat “pandemie”, noi cei din echipa ATI am început să ne pregătim atât cât am putut. Am strâns bani de la tot colectivul de medici ATI I, am cumpărat combinezoane impermeabile de unică folosință (concepute pentru zugravi), cizme, bonete, mii de șorturi impermeabile, viziere, măști de protecție împotriva toxicelor. Unii am primit și donații din partea prietenilor/familiei. Din păcate, nu am reușit să achiziționăm măști cu protecție pentru procedurile aerosolizante ale pacienților suspecți/ confirmați COVID. Spitalul ne-a oferit 13 echipamente complete de protecție, la data de 13 martie (acum 15 zile).

Am făcut repetate referate către echipa de management a spitalului, iar răspunsul lor a fost de fiecare dată același : “Trebuie să rămânem raționali, noi nu tratăm pacienți Covid”, fiind asigurați că există o hotărâre la nivel local și cazurile de terapie intensivă vor fi preluate inițial de Victor Babeș Timișoara, apoi de SCJUT în Clinica de Ortopedie, clădire ce va fi folosită exclusiv pentru pacienți suspecți/confirmați COVID.

De asemenea, s-a stabilit că noi vom prelua doar cazuri chirurgicale COVID în circuitul separat, ATI Oncologie (la parterul Spitalului Municipal). Între timp (21 martie) am primit “planul alb” pentru organizarea sistemului spitalicesc în județul Timiș care menționează ca în faza a doua (după Spitalul Victor Babeș) cazurile complicate ATI vor ajunge la spitalele CF Timișoara, Municipal Lugoj și Municipal Timișoara. Spitalul CF iese din schemș, fiindcă nu au nici măcar linie de gardă ATI și probabil nu au personal instruit în ventilația mecanică a pacientului critic.

Secția ATI a Spitalului Lugoj este închisă de 2 zile după confirmarea a două cazuri COVID în ATI pentru decontaminare. Personalul lor este în carantină, deci încă o secție este ieșită din schemă! Ultimul pacient al secției ATI din Lugoj (care a fost izolat în timpul staționării pe TI) a fost transferat în clinica noastră joi. Datorită faptului că acest pacient vine dintr-o secție compromisă, am luat măsuri de protecție de la internarea pacientului. Ne-am reorganizat în ture, atât medicii cât și asistentele, iar la 48 ore de la internare nu mai avem nici măcar unul din cele 13 combinezoane de protecție oferite de management. Pacientul a fost negativ la prima recoltare, urmează să recoltăm și a doua oară înainte a relaxa orice măsură de protecție.

Conform planului alb Spitalul Municipal Timișoara este următorul care va prelua pacientii critici COVID. Cum? Cu mănușile de uz veterinar cumpărate de noi? Cu măști improvizate? Avem informații că spitalele care vor fi implicate în faza a treia de îngrijire a pacienților critici COVID au primit deja sute/mii de echipamente, ultimele fiind distribuiteîin această noapte de ISU, din care de asemenea ATI Spitalul Municipal Timișoara nu a primit nici unul. Spre deosebire de managementul altor spitale care a achiziționat teste rapide utilizate în diagnosticul pacienților și personalului medical cu simptome respiratorii, în cadrul spitalului nostru nu există astfel de teste rapide.

Suntem într-o situație dramatică în care nu putem continua să ne facem datoria, tot personalul merită să fie protejat în fața acestei lupte cu necunoscutul, iar pacienții necesită implicarea noastră pentru a fi salvați. Vă rugăm să ne asigurați buna desfășurare a activității în ceea ce privește managementul pacientului cu COVID 19.

Ne așteaptă săptămâni sau luni extrem de grele. Cerem autorităților responsabile achiziționarea de urgență a echipamentului corespunzător de protecție a personalului care se va confrunta în scurt timp cu acest „tsunami” medical. Menționam că suntem 16 medici ATI în această clinică care vor trata pacienti COVID/ pacienți NON COVID, din toate clinicile auxiliare aferente și vom asigura liniile de gardă. Nu ne permitem să pierdem personal din cauza lipsei de implicare a structurilor responsabile.

Alături de noi luptă întreg personalul mediu care la rândul lor trebuie să fie protejați. Toți avem familii, oameni dragi cu care vom intra în contact și riscăm atât noi cât și cei dragi nouă să avem de suferit de pe urma iresponsabilității oamenilor care ne conduc din birouri. Credem că e momentul să ne trezim cu toții la realitate și să nu ne mai culcăm pe o ureche și să spunem eternul românesc „las’ că merge și așa”, „românul e inventiv” sau „improvizăm”. TREBUIE să facem ceva, altfel s-ar putea să fim următoarele victime ale acestui sistem deficitar!”, se arată în scrisoarea medicilor de la ATI.

,,S-au panicat! Există echipamente!”

Olimpia Oprea, managerul unităţii spitaliceşti, spune că nu există motive de îngrijorare vizavi de dotarea cu echipamente a spitalului şi consideră că medicii s-au panicat şi că produc panică în jurul lor.

,,S-au panicat văzând că a murit şefa de secţie de la terapie intensivă şi de acolo a pornit acestă scrisoare a lor. Nu a fost corect ce au făcut. Aveau viziere şi acum mă duc iarăşi să le duc să existe acolo. Vreau să vă spun că au echipamentele necesare .Eu înţeleg că s-au speriat că a fost acea ştire falsă despre şefa de secţie de la terapie intensivă. Noi am primit fonduri, am făcut comenzi, de luni sau marţi vom primi şi mai multe echipamente. Am primit bani şi de la Consiliul Local, un million şi jumătate de lei. Toţi s-au dus spre echipamente. Am solicitat bani la Ministerul Sănătaţii, la Primăria Timişoara, am solicitat la Direcţia de Sănătate, să primim echipamente. Sigur că avem nevoie de ajutor şi sperăm să primim şi de la Ministerul Sănătăţii echipamente”, a precizat managerul spitalului.

Olimpia Oprea, explică în detaliu numărul de echipamente existente în momentul de faţă în unitatea spitalicească

,,De la ISU Timiş am primit de dimineaţă încă 30 de combinezoane şi 20 de măşti, Ieri le-am trimis 40 de viziere şi astăzi le mai duc 40. Luni sau marţi primim 20 000 de măşti. Tot marţi sau miercuri vor intra 300 de combinezoane. Avem intrate 150 viziere, 50 de scuturi, 350 de ochelari şi 1000 de măşti simple pentru tot spitalul. S-au împărţit la toate secţiile. În acest moment în stocurile ATI ale Spitalului Municipal sunt 5 seturi de protecţie antivirală categoria 3, 40 de halate impermeabile, 150 de măşti simple care au fost repartizate vineri şi 20 de scuturi. Am mai primit şi azi ca donaţie. Vineri au fost împărţite la UPU, ATI şi restul camerelor de gardă şi secţiilor spitalului 150 de viziere, 50 de scuturi, 350 de ochelari şi 1000 de măşti simple”, a declarat directorul Spitalului Clinic Muncipal de Urgenţă Timişoara.

În plus, conducerea spitalului spune că are promisiunea fermă că marţi vor ajunge 20000 de măşti simple, care în prezent sunt în vamă, în Bucureşti, şi tot atunci urmează să ajungă 300 de combinezoane.