Penitenciarul Timișoara a luat măsuri în vreme de pandemie pentru deținuți: se vor vedea cu familia ONLINE. Ce reguli a impus instituția?

Contextul epidemiologic de la nivelul județului Timiș impune măsuri chiar și celor privați de libertate. Astfel, Administrația Penitenciarului Timișoara a stabilit noi reguli în ceea ce privește contactul deținuților cu exteriorul, dar și măsuri igienico-sanitare. În prezent, deținuții nu pot primi vizite și nici pachet, nu au dreptul la vizite intime și nu pot primi recompense prin care să li se permită părăsirea Penitenciarului.

Mai mult decât atât, zilnic și cât de des este nevoie, se fac acțiuni de igienizare și dezinfectare a spațiilor și mijloacelor de transport. Deținuții primesc materiale de protecție care constau în mănuși, măști și produse de dezinfectare, atât pentru uz personal, cât și la servirea meselor și în situația încarcerării persoanelor noi. Conducerea Penitenciarului s-a ocupat și de informarea corectă a deținuților cu privire la situația actuală și monitorizează epidemiologic întregul personal.

Lucrurile nu vor rămâne așa

Chiar dacă noile măsuri privează deținuții de posibilitățile și drepturile legale pe care le au, sistemul penitenciar va asigura compensarea activităților care cer măsuri restrictive.

Decretul privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României prevede majorarea duratei și a numărului convorbirilor telefonice, precum și accesul la comunicarea online, ca alternativă la vizită. Astfel, administrația Penitenciarului Timișoara a suplimentat numărul de terminale pentru efectuarea comunicărilor online și au introdus încă o linie telefonică. Unitatea de detenție a prelungit programul de difuzare a timpului de TV și a lărgit grila de programe, pentru ca persoanele private de libertate să aibă acces la informații. Tot cu scop informativ, studioul radio-TV al penitenciarului transmite informații pentru a accentua rolul prevenției. Slujba religioasă de Sfânta Liturghie poate fi ascultată tot prin intermediul studioului. Pentru nevoile personale, deținuții pot primi bani prin virament bancar.

Toate aceste informații au fost publicate la avizierul instituției și pe site-ul oficial, unde pot fi consultate.