Rezultatele analizelor de laborator arată că alte 4 persoane din Moldova Nouă sunt intoxicate cu mercur. Acestea locuiesc în blocul unde, la finalul lunii trecute, s-a desfășurat o adevărată anchetă pentru a depista proveniența mercurului găsit în exteriorul clădirii.
12 locatari ai scării unui bloc de la malul Dunării s-au prezentat săptămâna trecută, vineri, 6 martie, la Spitalul Orășenesc Moldova Nouă în vederea efectuării unui set de analize pentru a determina cantitatea de mercur din organisme, după ce, la mijlocul lunii februarie, o cantitate de mercur s-a scurs de la uscătoria edificiului. Ulterior producerii accidentului, una dintre locatarele acestei scări de bloc a efectuat un set de analize pentru dânsa și fiul ei de 17 ani, în ideea de a determina concentrația de mercur din organisme, celor doi fiindu-le administrată medicația specifică la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” Timișoara, întrucât rezultatele analizelor au demonstrat o cantitate de mercur de 10 ori mai mare față de limita toxicologică admisă.
Astfel, în urma analizelor efectuate săptămâna trecută la Moldova Nouă s-a stabilit că doamna şi fiul ei nu sunt cazuri izolate, 4 din cele 12 persoane testate la spitalul de la malul Dunării având în organisme o cantitate de mercur peste limita toxicologică admisă.
„Patru persoane, din cele 12 care s-au prezentat saptămâna trecută la analize, au o cantitate de mercur mai mare decât limita toxicologică admisă. Vorbim despre persoane între 55 şi 60 de ani. Valoarea normală a mercurului din sânge este de 5 μg/l. Una din cele patru persoane are o cantitate de mercur de 7 ori mai mare decât limita admisă, celelate trei depăşind limita doar cu o unitate, adică 6 μg/l. Se acceptă valori mai mari doar la cei care lucrează cu aparatură cu mercur. Înmânarea rezultatelor cu valori peste limita admisă va fi făcută de către medicul nostru de la medicina muncii, cel care le va explica celor în cauză care sunt paşii de urmat. Mai exact, personele intoxicate cu mercur urmează să se adreseze unui medic toxicolog pentru a beneficia de medicaţia corespunzătoare”, a declarat Daniel Botgros, purtător de cuvânt al DSP Caraș-Severin.
Reamintim că, în urma cercetărilor efectuate de către reprezentantul DSP Caraș-Severin, sosit la fața locului, împreună cu cei ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Semenic” (25 februarie), s-a constatat că, în uscătoria dintre etajele II și III, a fost vărsată, dintr-un recipient, o substanță asemănătoare mercurului. Substanța a ajuns pe exteriorul blocului și pe sol. Ulterior, a fost identificat un recipient de plastic cu 0,25 ml cu mercur. Toată cantitatea de mercur rămasă a fost apoi colectată, după care a fost predată în custodia DSP Caraș-Severin, urmând ca o firmă autorizată să o preia și să o distrugă.
„S-a întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de produse sau substanţe toxice. Se continuă cercetările în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor care au dus la producerea evenimentului”, a declarat inspector principal Alina Boeru, purtătorul de cuvânt al IPJ Caraş-Severin.