Alpinistul timișorean care a pus steagul României pe „acoperișului lumii”: subiect de documentar. Nu ratați premiera din cinematografe!

Mall 1000x100 untitled design set 970x90 px

Din 30 ianuarie, cinematografele sunt gata să dea play filmului „Superhombre”, documentarul despre alpinistul de performanță timișorean Horia Colibășanu. Premiera oficială în România are loc în 31 ianuarie la Cinema Muzeul Țăranului din cadrul Muzeului Național al Țăranului Român, în prezența protagonistului și regizorilor.

„Superhombre” aduce în prim-plan viața celui mai performant alpinist de mare altitudine din România, care este și soţ, şi tată a doi copii şi medic stomatolog. Timp de 3 ani, echipa de producție a fost prezentă în viața lui Horia Colibășanu și a surprins momentele cheie din existența lui. „Aș vrea ca oamenii să vadă că viața alpiniștilor e mult mai normală decât se crede. Titlul filmului e ironic pentru că sunt un tip normal care își iubește meseria, familia și prietenii. E un documentar despre viața mea în munți, dar și despre viața mea cotidiană”, a declarat Horia Colibășanu.

Filmul este o producție a Domstic Film, realizat de Lucian Mircu şi Mircea Gherase și este prezentat de Asociația Marele Ecran în colaboare cu Fundația PressOne. La discuția cu publicul de după proiecție vor participa protagonistul Horia Colibășanu, regizorii, editorul de sunet Filip Mureșan și editorii Gabi Basalici și Ciprian Cimpoi. Montajul a fost realizat de Gabi Basalici (Playtime Post) și Ciprian Cimpoi, care au avut la dispoziţie peste 100 de ore de filmări profesionale, unele la altitudine extremă, inclusiv din arhiva personală a alpinistului strânsă în ultimii 15 ani. Designul de sunet îi aparţine lui Filip Mureșan, iar muzica originală a fost creată de compozitorul timișorean CáriTibor. Proiecții în avanpremieră se vor desfășura în toate orașele mari ale țării. Programul actualizat al proiecțiilor poate fi urmărit pe pagina de Facebook a filmului.

timisoara capitala 2023 gif card de energie dacus 1000x100

Timișoreanul are cele mai mari performanţe în alpinismul de altitudine, cu opt vârfuri peste 8.000 de metri urcați, fără șerpași de altitudine și fără oxigen. A stabilit cinci premiere românești, începând cu K2, supranumit „muntele alpiniștilor”, în 2004. E în continuare singurul român care a ajuns pe K2, Annapurna și Dhaulagiri, trei dintre cei mai periculoși cinci munți din lume. În 2019, preşedintele României i-a înmânat lui Horia Colibăşanu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, în semn de recunoaștere pentru performanța sportivă și prestanța adusă alpinismului românesc.

Prezentat în avanpremieră la a șasea ediție a festivalului de film Ceau, Cinema!, „Superhombre” a fost selectat apoi în competițiile internaționale la festivalurile de film și cultură montană din Poprad (Slovacia), Cracovia (Polonia) și Bilbao (Spania). Trailer-ul documentarului îl puteți viziona aici.

untitled design set 970x90 px