Adamcsek, cetățean de onoare al județului

După ce în prealabil aleșii județeni au aprobat acordarea titlului de cetățean de onoare alpinistului, astăzi, într-un cadru festiv, liderii de la Palatul Administrativ i-au înmânat și diploma onorifică.

Născut la Bocșa, în județul Caraș-Severin, pe data de 28 mai 1962, Bruno Silviu Adamcsek este unul dintre cei cinci alpiniști români care au reușit să participe în 2013 la expediția românească Nanga Parbat, considerat ca unul dintre cele mai greu de cucerit vârfuri, de peste 8000 de metri din Himalaya. Succesul expediției reprezintă cea mai mare performanță a alpinismului românesc din toate timpurile. De altfel, pentru reușita sa, a fost răsplătit și de Ministerul Afacerilor Externe cu Diploma de Excelență, întrucât cu toții au contribuit la îmbunătățirea imaginii țării în străinătate.

Pentru performanța pe care a reușit să o atingă, dar și prin exemplul de viață pe care îl oferă, alpinistul a fost răsplătit astăzi cu titlul de cetățean de onoare al județului Caraș-Severin. ,,Faptul că la Consiliul Județean reușim această recunoaştere are pentru mine o valoare sentimentală. Este senzațional faptul că putem avea în Caraș-Severin astfel de personalități, într-un domeniu atât de frumos, dar foarte dificil”, a declarat Sorin Frunzăverde cu prilejul înmânării diplomei.

La rândul său, alipinistul, care de câteva ori a reușit să sfideze moartea, s-a declarat extrem de emoționat, dar și de recunoscător pentru faptul că încă poate să își dedice pasiunii întreaga existență. Tocmai din acest motiv, în discursul său, a amintit-o pe soția sa, care i-a fost alături și a putut să îi înțeleagă frumoasa, dar amenințătoarea dragoste față de altitudine și vița trăită la extrem, pe muchie de cuțit.

„Mă bucur că există o recunoaştere, nu atât a persoanei mele, cât a alpinismului, ceea ce este foarte important. Sunt sigur că sunt mulţi alţii mai valoroşi decât mine şi care ar fi meritat sută la sută mai mult decât mine acest titlu”, a afirmat Bruno Adamcsek, vizibil emoționat.  Acesta nu a uitat să aducă în atenția publicului faptul că de două ori a fost la un pas de a-și pierde viața.

Nelipsit de la manifestare a fost și șeful serviciului Salvamont din cadrul Direcției de Patrimoniu a Consiliului Județean, Valentin Balaban, care a vorbit despre omul Bruno Adamcsek și salvatorul de vieți. ,,În 2007, când am reușit să îl aduc pe Bruno în serviciul nostru, cred că am realizat o adevărată performanță în calitate de șef. Speram să vină și mă bucur că astăzi este colegul nostru, a subliniat acesta.

Bruno Silviu Adamcsek a cochetat cu alpinismul imediat după terminarea studiilor medii la Timișoara. A obținut mai multe titluri și cupe la competițiile naționale la care a participat. Între 1984 și 2005 a înregistrat 20 de premiere de escaladă.

 

Din 2010 este ghid montan atestat și participă constant la calificări internaționale de căutare și salvare.