Alin Nica vrea ca sumele pentru reparațiile drumurilor județene și comunale să fie alocate diferit

Președintele Consiliului Județean Timiș intenționează să solicite aparatului de specialitate o analiză cu privire la soluția oportună privind alocarea de fonduri pentru reparațiile drumurilor comunale și județene. Declarația vine în contextul în care aleșii județeni au aprobat repartizarea sumelor defalcate din taxa de valoare adăugată pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile pe anul 2021.   

În cea mai recentă ședință de plen, consilierii județeni au aprobat hotărârea „privind repartizarea sumelor defalcate din taxa de valoare adăugată pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale pe anul 2021 și estimări pentru anii 2022-2024.” Astfel, pentru anul 2021 se alocă 27.134 mii lei, iar estimările pentru anii următori sunt: 27.676 mii lei (2022), 27.676 mii lei (2023) și 27.676 mii lei (2024).

Președintele CJ Timiș Alin Nica a explicat modalitatea în care au fost distribuite aceste sume.

„Aparatul de specialitate a făcut o solicitare către toate primăriile din județ pentru a menționa lungimea de kilometri a fiecărui drum comunal și starea acestor drumuri comunale. În plus față de acest criteriu s-a ținut cont de drumurile județene aflate în lucru sau modernizate în ultimii 5 ani și de drumurile care sunt în proces de modernizare, pentru că nu este corect față de cei care nu au predat aceste drumuri sau nu au drumuri județene în localitate și care să nu beneficieze de aceste investiții.”, a spus Alin Nica.

Fostul președinte al CJ Timiș, în prezent consilier județean, s-a declarat împotriva acestei hotărâri.

„Nu putem vota un astfel de proiect, chiar dacă este important ținând cont de alocarea pentru drumuri județene și drumuri comunale, dar din punctul nostru de vedere, la acest moment, sumele nu reflectă realitatea din teren, nefiind în concordanță cu lungimea de drumuri comunale din UAT-urile județului Timiș.”, a spus Călin Dobra.

Alin Nica a precizat însă că impactul sumelor alocate este limitat și are o propunere pentru viitor.

„Sumele fiind de aproximativ 100 de mii de lei, dacă ar fi să împărțim în mod egal pe fiecare UAT, impactul acestor sume este limitat și în viitor voi propune chiar să facem o analiză și să verificăm dacă nu este mai bine să mergem pe anumite proiecte care să aibă o finalitate certă, decât să împărțim niște sume derizorii care nu cred că plombează nici drumurile existente, iar cele care sunt de pământ nu le ajută în niciun fel.”, a concluzionat Alin Nica.

Proiectul de hotărâre a fost votat cu 26 de voturi pentru, unul împotrivă și o abținere.