Cui îi spui că rața-mpunge?

Bă, nene, pandemia asta ne-a luat tot ce avusesem la îndemână la un moment dat. Să nu vă gândiți la lucruri mărețe, gen câte-n lună și-n stele sau la nu știu ce bogății pe care le-am ratat de un an încoace. Nu, frate, mă gândesc la bucuriile tot mai rare ale cotidianului de oameni simpli. La cafeaua și șprițul băute la terasă cu prietenii, la mărunțișul spiritual care îți bucură existența în funcție de contextul socio-profesional și al mediului în care trăiești: un spectacol cu o piesă de teatru, un film la cinematograf, un recital de pian, flaut sau ocarină și alte chestii de astea banale.

De un an și un pic, nici de astea nu mai avem parte. Actorii joacă online, lăutarii au uitat cum e să cânți la o nuntă sau un botez, iar fotbaliștii joacă cu porțile închise și tribunele goale. Interesant e că, acolo unde pandemia devine neputincioasă, intră în acțiune instituția care asigură ordinea și liniștea publică. Recte – Jandarmeria care îți găsește nod în papură una-două. Așa cum e cu comunicatul ăla pe care unii s-au găsit să-l posteze în spațiul public, pe Facebook.

Ia ascultați ce mișto comunicat au dat pe goarnă ăștia de la Jandarmeria din Reșița, cu referire la suporterii reșițeni aflați în afara stadionului din Valea Domanului: „Pentru siguranța cetățenilor pe timpul desfășurării competițiilor sportive, zona împădurită deasupra stadionului este o zonă restricționată deoarece: este o zonă care pune în pericol viața și integritatea susținătorilor echipei, fiind o zonă abruptă (sic!), fără a avea o balustradă de protecţie (dacă s-ar putea și din inox), existând riscul ca cineva să alunece și să pice de la o înălțime destul de mare. În acest context fiind o zonă în responsabilitatea noastră pe timpul desfășurării meciurilor de fotbal, suntem obligați să blocăm accesul”.

Bă, voi sunteți nebuni? Credeam că aveți mai multă instruire școlară decât milițienii, dar mi-e tare teamă că-i același drac. Bă, dar până acum zona aia împădurită de care tot vorbiți nu a pus în pericol viața și integritatea susținătorilor echipei? Nu? Cum puteți să veniți, bă, cu porcării de genul: „Zonă abruptă”, „Să alunece și să pice (corect se spune: să cadă)”, „Înălțime destul de mare”, Cât de mare? Doi-trei metri? Zece? Bă, voi vă dați seama ce prostii vorbiți? Nu e nevoie să mă întrebați pe mine sau pe Gușcă despre vremurile în care stadionul era full pe când echipa juca în Divizia A, iar spectatorii erau peste tot, inclusiv pe zona aia abruptă. E adevărat, pe atunci dacă purtai mască pe stradă sau stadion te duceau la Gătaia sau Jebel. Întrebați pe oricare dintre cei care au trăit acele vremuri. Nimeni, dar absolut nimeni nu a „alunecat” și nici nu s-a dus în cap de la „o înălțime destul de mare”, cum plastic vă exprimați, în condițiile în care, ca și acum, zona era la fel de abruptă.

Terminați, bă, cu prostiile astea, că sunteți de râsul curcilor. Nu-i mai căutați pe oameni la mască până și în pădure. Dați-l dracului de covid. Inventați altceva, dacă țineți cu tot dinadinsul să deveniți interesanți și dacă tot e să-i sancționați pe bieții oameni. Nu vă mai dați balene și vă încordați mușchii în fața a 20-30 de suporteri a căror singură bucurie rămasă e să-și încurajeze favoriții. Lăsați-o dracului de zonă abruptă, că nu ține. Că vorba aia: cui îi spuneți voi că rața-mpunge, când ea măcăne și fuge?