Alideia Țepeneu este de 17 ani profesor de Limba și literatura română la Liceul Teoretic ,,General Dragalina”, liceu pe care l-a absolvit în urmă cu 21 de ani și al cărei director a devenit în urmă cu 9 ani. Născută la Oravița, aceasta a ales să se reîntoarcă în orașul natal, după ce și-a finalizat studiile în Timișoara. Alideia este unul dintre cei mai implicați oameni în scoaterea la lumină a orașului, mai cu seamă în perspectiva în care Oravița ar putea fi Capitala Tineretului în 2024, competiție în a cărei finală s-a calificat.
„Capitala Tineretului 2024” este un titlu pe care Oravița l-a câștigat deja, neoficial, în sufletele celor care iubesc acest orășel din Caraș-Severin, este de părere directorul Liceului Teoretic „General Dragalina” din Oravița.
„Pentru mulți dintre orăvițeni, Oravița e locul natal, un oraș de care îi leagă familia în care s-au născut, școala în care au învățat, primele amintiri, anii copilăriei și ai adolescenței. Deși se întorc cu nostalgie acasă, Oravița e orașul lăsat în urmă după absolvirea liceului, pentru continuarea studiilor universitare, pentru o carieră, pentru reușite profesionale și financiare. Pentru mulți, a reuși înseamnă a se stabili într-un oraș mare, a-și găsi un job bine plătit, a-și achiziționa un apartament sau o casă, a-și întemeia o familie, a alege dintr-o ofertă educațională variată cea mai bună școală pentru copiii lor. Mulți dintre ei reușesc. Mulți dintre ei recunosc că la temelia acestor reușite stau școala orăvițeană și dascălii de aici. Iar școlile și dascălii orăvițeni sunt mândri de succesul lor, îi oferă drept exemple generațiilor actuale de elevi și îi primesc cu drag ori de câte ori se întorc acasă. Pentru câțiva dintre orăvițeni, și aici mă includ și pe mine, Oravița nu e doar locul nașterii, al devenirii lor ca oameni, ci și al reușitei lor.”, spune Alideia Țepeneu.
Haideți să dăm Oraviței titlul care o poate salva: Capitala Tineretului 2024!
Directorul liceului din Oravița are încredere deplină că orașul se poate transforma radical în perioada următoare, iar titlul de Capitală a Tineretului în 2024 poate contribui semnificativ la renașterea oraș din Banatul de Munte.
„Cred că Oravița de azi oferă puțin absolvenților de liceu, dar cred că poate exista și o Oravița de mâine care s-ar putea reconstrui, reconfigura, reinventa, pentru tineri și prin tineri. Părăsim Oravița pentru câțiva ani, pentru a ne forma profesional în învățământul terțiar. Dar putem reveni aici pentru a întoarce Oraviței ceea ce ne-a dat, ceea ce merită. Oravița e o bijuterie neșlefuită, dar care poate primi strălucirea de altădată! E ceea ce poate face câștigarea acestei competiții naționale, Capitala Tineretului 2024. Pentru prima dată, li se cere tinerilor implicare, curaj, idei inovatoare. E șansa lor! Și a Oraviței! Noi toți, cei rămași și cei plecați, ne putem da mâna de departe pentru a câștiga. Tineri orăvițeni din Timișoara sau din orice alt colț al țării pot pune umărul la a construi o idee despre cum ar trebuie să fie Oravița, care ar fi imaginea ideală a acestui oraș trist, dar căruia acum i se oferă șansa de a se reinventa. Sunt sigură că din sufletul lor, cei plecați au lăsat o părticică la Oravița: o mamă care îi așteaptă acasă, un dascăl căruia îi poartă recunoștință, un prieten care a ales să rămână aici, un colț preferat din oraș, o amintire…”, este de părere dascălul de Limba și literatura română.
Pentru Alideia Țepeneu cuvântul a reuși este sinonim cu întoarcerea acasă, în orașul natal, acolo unde s-a format ca om, având familia, dascălii și prietenii aproape. Aceasta are și un mesaj pentru tânăra generație:
„Pentru mine, a reuși înseamnă a te întoarce ACASĂ și a da locului care te-a format ceea ce ai învățat. Poți fi un bun antreprenor în Timișoara, poți deveni un IT-ist de succes, poți profesa ca medic acolo. Dar întoarce o fărâmă din ce ești și din ce ai spre Oravița. Pentru voi, prin acest proiect, Oravița are datoria de a-și primi copiii acasă, de a le oferi oportunități celor care au reușit departe, de a-i sprijini să reușească și aici, de a-i oferi drept exemple celor rămași, care așteaptă o idee, un model, un impuls. Eu m-am întors pentru visul meu, nu acela de a deveni profesor, ci de a deveni profesor în Oravița, la Dragalina, de a forma personalități, caractere, de a le sădi în suflet dragostea față de locurile și de oamenii care ne-au modelat, de a da un refresh liceului, de a-l transforma în ACASĂ, de a-l face «vizibil» în județ, în țară, de a forma o echipă de dascăli cu vocație și dăruire care să țină sus numele școlii, de a păstra imaginea unui liceu cu tradiție în educație de peste un secol și jumătate, de a îmbina tradiția cu inovația. Poate vom reuși împreună! Împreună putem fi artizanii acestei schimbări. Avem același vis: noi să trăim într-un oraș cochet, prosper și civilizat; voi să vă întoarceți acasă într-un oraș mic, liniștit, departe de tumultul marilor orașe, dar frumos și întinerit!” – concluzionează Alideia Țepeneu.
Programul „Capitala Tineretului din România” funcționează pe principii similare cu „Capitala Europeană a Tineretului” – titlu deținut de Cluj-Napoca în 2015 – și a fost inițiat de către Consiliul Tineretului din România, Federația Tinerilor din Cluj, Grupul PONT și Banca Comercială Română (BCR). Prima ediție a avut loc în anul 2016, iar primul oraș din România care a purtat acest titlu a fost Timișoara, urmat de Bacău, Baia Mare și Iași. În prezent, Constanța poartă acest titlu.
În finala pentru decernarea titlului de „Capitala Tineretului din România 2024” au rămas, după eliminarea Bistriței și Râmnicului Vâlcea, Oravița, Ploiești și Vaslui. Orașul câștigător va fi anunțat la Cluj-Napoca, pe 17 septembrie, în cadrul Summitului Tinerilor.