Ceea ce a dorit primarul Felix Borcean a fi o comunitate unită pentru nevoile Spitalului Municipal de Urgenţă s-a dovedit un simplu foc de paie pentru primarii prezenți azi în sala festivă 1 Decembrie 1918 a Primăriei Municipiului Caransebeș.
Motivele ar fi doar două, dacă am exclude nepăsarea administrațiilor publice din comunele învecinate Caransebeșului: 1. bugetele prea sărace ale primăriilor, în special în acest an de criză, în care au fost aplicate măsurile Guvernului PSD-ALDE, bugete care nu ajung nici de salarii până la sfârșitul anului și 2. aspectul juridic care, din punctul de vedere al unor șefi de administrații publice, ar fi destul de precar dacă s-ar dori acordarea de fonduri pentru arieratele Spitalului Municipal de Urgență.
În expunerea de motive, primarul Felix Borcean a mulțumit edililor prezenți, indiferent de coloratura politică, și a precizat că doar cu ajutorul comunităților mici se poate realiza un astfel de obiectiv, anume: colaborarea reprezentanților comunităților locale pentru a strânge fonduri ce vor putea ajuta spitalul să depășească criza financiară din ultimii ani, generând datorii de aproape 8 milioane de lei.
„Aici este o problemă de o cu totul altă natură decât politică. Să lăsăm cu toții toate pasiunile politice și să contribuim cu toții pentru revitalizarea spitalului. Eu văd această colaborare prin reluarea acelei inițiative din 2015 prin înființarea unui ONG, ca formă juridică, prin care primăriile să aloce bani acestei asociații care, la rândul ei, va folosi banii doar pentru spital. Acea asociație pe care administrația locală a dorit să o înființeze în urmă cu 3 ani se numea URGENT LIFE și, din ce am discutat cu dna secretar, există posibilitatea ca primăriile să-și trimită reprezentanții în această asociație, la care să contribuie anual cu o sumă de bani pe care și-o permite fiecare primăriei, în funcție de modalitatea legală. Ideea este dacă dorim să ne implicăm în acest proiect”, a declarat primarul Felix Borcean.
Acesta a fost atacat imediat de câteva voci, care au spus că ar fi trebuit să aibă deja pe masă, la această întâlnire, varianta de proiect documentat, pentru a se vorbi pe fapte concrete, bazat pe o serioasă verificare din parte juriștilor Primăriei, pentru a fi convinși că nu vor avea nicio problemă la o verificare a Curții de Conturi.
La întâlnire a participat și reprezentantul Episcopiei Caransebeș, părintele Gabriel Gozman, însoțit de aproape 30 de preoți parohi, cel care de ani de zile efectuează muncă socială în Caransebeș. Acesta a subliniat buna colaborare cu primarii din Caraș-Severin, astfel că el este convins că acest proiect se va concretiza. Şi cum Gozman l-a dat ca exemplu de bună gospodărire pe primarul comunei Buchin, Gheorghe Coilă, îndemnând să pună umărul fiecare cu cât îşi permite la această amplă acțiune, edilul comunei i-a replicat că poate lua bani de la Biserică și să dea la Spital, dacă asta se dorește…
Prezentă la acțiune, managerul spitalului Mihaela Popovici, proaspăt membră a PNL Caransebeș, a declarat că se bucură pentru această inițiativă care ar aduce un balon de oxigen unității medicale. În acest moment, 80% din bugetul spitalului se duce în zona salariilor, astfel că datoriile către furnizori se adâncesc, a precizat Popovici.
În finalul întrunirii preliminare de azi, primarul Felix Borcean a precizat că pasul următor îl va face tot municipalitatea din Caransebeş, care va trimite adrese oficiale fiecărei primării din zonă, cu detaliile constiturii ONG-ului salvator. Reprezentanţii comunelor nu păreau însă prea optimişti în privinţa găsirii unei soluţii juridice fezabile…
CITEŞTE ŞI: Primarul Borcean, episcopul Lucian și Dumnezeu cu mila la Spitalul Municipal Caransebeș