Alfabetizare digitală pentru romii din Reșița și pentru toți cei interesați

whatsapp image 2022 06 28 at 15.55.05 (1)
1000x100 Cuib de vise 1000x100

Learning Lab și-a deschis de astăzi porțile pentru persoanele de etnie romă din oraș, dar și pentru categoriile de persoane defavorizate care vor să fie alfabetizate digital, în vederea îmbunătățirii condițiilor de trai în comunitățile din care provin.

Asociația Nevo Parudimos a creat un loc special pentru romii din Reșița care de astăzi vor avea un loc în care vor fi alfabetizați digital, un demers prin care acest proces se va realiza în cadrul laboratoarelor de învățare, inaugurate la sediul Direcției de Asistență Socială Reșița, situat în Piața Republicii, nr 44.

„Am înființat acest centru pentru a facilita, în primul rând, accesul romilor la serviciile publice și, în al doilea rând, pentru a veni în sprijinul Direcției de Asistență Socială prin ușurarea relațiilor cu toate persoanele defavorizate din oraș. Prin cadrul proiectului am dotat centrul cu echipamente IT, și, totodată, am făcut o platformă online prin intermediul căreia persoanele care vin la ghișeu nu mai trebuie să aștepte, ci pur și simplu, apasă pe un buton și sunt direcționați la persoana responsabilă de acest serviciu.”, spune Daniel Greblendinger, directorul Asociației Nevo Parudimos.

whatsapp image 2022 06 28 at 11.34.32

Despre importanța laboratorului de digitalizare, Lidia Roșian, directorul executiv în cadrul Direcției de Asistență Socială Reșița, declară:

„Este un proiect binevenit care s-a născut efectiv din munca de pe teren pe care noi o facem și unde am depistat că există această nevoie, mai ales în perioada pandemiei, și astfel a venit proiectul în întâmpinarea nevoilor noastre, aducând îmbunătățiri la serviciile de asistență socială pe care le oferim în cadrul Direcției. Avem acum 135 de asistenți personali care asigură grija a 645 de persoane cu handicap grav care beneficiază de indemnizație, 60 de beneficiari de ajutor social, 60 de beneficiari de alocație de susținere a familiei, tot la noi se depun dosarele pentru alocațiile de stat și indemnizația de creștere a  copilului. De asemenea, în cadrul Direcției mai funcționează și biroul de protecție a copilului unde și acolo sunt probleme și vin cetățeni cu diverse solicitări. Deci, ne adresăm, mai exact, nu doar lor, ci tuturor locuitorilor orașului pentru că oricine are nevoie de servicii sociale sau alte solicitări, poate apela cu încredere la noi.” 

whatsapp image 2022 06 28 at 13.07.33

STPT job 1000x200

Romii din Reșița, dar și toate persoanele interesate, vor avea acces la cursuri de formare sistematică, direcționate și bazate pe practică în care vor învăța cum să folosească internetul pentru accesarea serviciilor publice de bază, pentru căutarea unui loc de muncă și pentru îmbunătățirea condițiilor de trai în general. Persoanele de etnie romă vor fi ghidate în folosirea platformelor digitale pentru accesarea diferitor servicii publice, pentru ușurarea vieții de zi cu zi de către o serie de facilitatori special instruiți în acest sens.

Cei 10 facilitatori vor oferi asistență în dezvoltarea abilităților digitale necesare, cu accent pe accesarea bazelor de date cu locuri de muncă online, atât cele din România, pe site-uri precum anofm.ro, Ejobs, Bestjobs etc, cât și pe cele din străinătate pe platforme precum EURES .

whatsapp image 2022 06 28 at 15.55.05

De asemenea facilitatorii vor oferi consiliere, instruire și sprijin, concentrându-se pe dezvoltarea abilităților digitale, precum și pe abilitarea utilizatorilor finali pentru a obține informații și a accesa serviciile publice.

,,Din cauza lipsei de încredere a membrilor comunităților de romi față de restul populației și autoritățile non-rome, în cadrul proiectului Dream Road se pune un accent deosebit pe implicarea directă a membrilor comunităților dezavantajate. Membrii romi au fost încurajați să-și asume roluri de facilitatori de cunoștințe și abilități, în acest sens fiind oferite și implementate cursuri de formare relevante cu scopul de a oferi membrilor comunităților de romi cunoștințele necesare pentru a îndruma alți membri ai comunității. Acest lucru va întări sentimentul de proprietate al proiectelor-pilot implementate în cadrul comunităților de romi și va evidenția aspecte ale beneficiului acestora pentru dezvoltarea comunității”, explică Alina Roșculescu din partea Asociației Nevo Parudimos.

Proiectul DREAM ROAD – Regiunea Dunării pentru acces îmbunătățit și eMpowerment pentru dezvoltarea ROmA a început la 1 iulie 2020 și se va încheia la 31 decembrie 2022. Bugetul general al proiectului este de 2.072.267,40 EUR, rata de cofinanțare este de 85%. Mai multe informații puteți găsi pe siteul: http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/dream-road

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/